Затварят училища, детски градини, заведения и молове до 21 декември

59

Противоепидемичните мерки влизат в сила от 27 ноември

Противоепидемичните мерки влизат в сила у нас от 27 ноември, петък вечерта, и ще продължат до 21 декември тази година, съобщи на брифинг след МС министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Спират се учебните занятия във всички образователни институции – всички ученици от 1 до 12 клас, всички извънкласни дейности, занимания по интереси, занимални и т.н. всички ВУЗ-ове. Затварят се детските градини и ясли.

Преустановяват се конгреси, семинари, тиймбилдинги, обучения, съобщи Костадин Ангелов.

Спира се провеждането на обществени мероприятия с присъствена формула, групови културни развлекателни мероприятия, изключения ще правят само театрите – разрешени са посещенията до 30% от капацитета при стриктно спазване на мерките.

Не се допуска провеждане на събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 души.

Спират се колективните и индивидуални спортни мероприятия до 18 г. с изключение на международните спортни състезания, които вече са започнали.

Всички спортни мероприятия над 18 г. възраст и международни спортни състезания до 18 г. за деца се провеждат без публика.

Спира се дейността на фитнес центровете, заведенията за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса.

Преустановява се провеждането на екскурзии с организиран транспорт.

Спират се посещенията в игралните зали и казината, посещенията в търговските центрове и търговски центрове тип мол, с изключение на зоомагазини, оптики, аптеки, магазини за хранителни стоки, банки, телекомуникационни оператори, пощи. „Говорим за големите търговски обекти тип мол. Малките магазини, които са в кварталите продължават да работят“, уточни здравният министър.

Църквите и религиозните центрове ще бъдат отворени. Парковете и градините остават отворени, не налагаме вечерен час в нито една сфера. Няма и други строги мерки, характерни за някои от държавите на територията на ЕС, подчерта  Ангелов.

„Не претендираме за пълно затваряне на държавата, както и че ще ограничим контактите на 100%, но новите мерки ще дадат резултат“.Това заяви председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Трудно решение на правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навременно решение. Навременно, защото щаба и МЗ следят много зорко какво се случва в страната и света по отношение на заболеваемост и смъртност“, подчерта той, припомняйки, че повечето европейски държави също въведоха строги мерки, достигайки високи стойности.

Тук не става въпрос за затваряне по домовете, никога не е ставало въпрос да се затварят хората, това са спекулации. Каква е целта? Целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което, според нашите анализи и наблюдения в другите държави, ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждането на мерките. Намаляването на смъртността се очаква между втората и края на третата седмица. Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да издържи на натиска“, категоричен е председателят на щаба.

Той увери, че в страната има достатъчно болнични легла, но с напредването на пандемията намалява броят на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях. В момента има над 2 хил. медицински персонал, който е извън строя, това намалява възможностите на здравната система, обясни още проф. Мутафчийски.

„С намаляването на заболеваемостта хората ще могат да посрещат светлите коледни празници и намалените нива ще забавят темпа на пандемията и ще даде възможност повече здрави хора да посрещат ваксините, които са на прага. Трябва да направим всичко възможно, за да опазим повече здрави и живи хора до идването на ваксината“, категоричен бе генерал Мутафчийски.

„Най-добрите приятели са ни тези, с които не се срещаме в момента“, подчерта Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

„Европа е континентът, който продължава да е в разгара на епидемията. Защо е така е трудно обяснимо, но е факт. В ЕС, за последните 14 дни, имаме 3 млн. заразени, 50 000 починаха. Защо сега взехме тези мерки? Половината от обществото смята, че трябва да са още по-строги. Другата половина мисли, че няма нужда от мерките“, коментира Кунчев.

Според него няма отговорно правителство, което пасивно да гледа тези данни, без да вземе мерки.

„Такива решения не се вземат на база емоции, вземат се на базата на факти. Следим 17 показателя, сравняваме ги с другите държави и вземаме решения, с които да намерим сечението, с което да пазим здравето на хората и икономиката“, допълни още той.

Доц. Кунчев поясни, че ограничителните мерки у нас са по-леки и са съпоставими с тези в Испания, Италия и Франция. Далеч по-строги са те в Израел, Гърция и Румъния.

В материала е използвана информация от tribune.bg.