Застреляха 29-годишен, докато спи в дома си

212

29-годишен жител на село Гранит, община Братя Даскалови е открит прострелян в дома му рано сутринта в четвъртък. Сигналът за още топлия труп е бил подаден от роднини на жената, с която живеел на семейни начала.

От ОД на МВР – Стара Загора, потвърдиха информацията, в хода на първоначалния оглед се изяснило, че смъртта е в резултат от изстрели, произведени от непосредствена близост. При появата на униформените жената на убития Минчо Стефанов – Мария, разказала, че съпругът й се прибрал преди полунощ почерпен, двамата се скарали доста яростно и тя дори отнесла няколко шамара, но впоследствие всичко утихнало и той си легнал да спи. В просъница жената чула как се отваря вратата на стаята, в тъмното проехтял един-единствен изстрел, след което спящият мъж само изхъркал и умрял.

Криминалистите обаче са установили три огнестрелни рани в гърдите и корема. На местопроизшествието са били намерени 8 гилзи.

Според жителите на Гранит убитият имал доста конфликтен характер, често пийвал и вдигал скандали на съпругата си, с която нямали формално сключен брак.

Те припомнят, че навремето Минчо живеел при майка си в близкото село Черна гора, където като непълнолетен се забъркал в убийството на местен жител и влязъл в затвора. Присъдата била изтърпяна при сравнително лек режим, от килията мъжът се прибрал при баща си в Гранит и заживял с втората си братовчедка Мария, която имала дъщеря от друг мъж.

Преди година и половина им се родило момиченце и уж всичко помежду им било наред, когато в началото на годината Мария заминала за Кипър, уж за да работи, а се оказало, че са я продали за проститутка. В Гранит не знаят подробности, но споделят, че преди няколко месеца жената се върнала от острова с психически проблеми. Заради заболяването й дали малкото й дете на приемно семейство. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, до късно следобед в четвъртък продължаваха огледите на местопрестъплението, използвано е било следово куче в търсенето на оръжието, най-вероятно пистолет.

Кметът на Гранит Антоний Димитров научи за трагедията от журналисти, оказа се, че е в отпуск и е извън селото.

Работи се по различни версии, сред тях е възможността Минчо да е гръмнат от Мария в резултат на психичните й проблеми, възможно е обаче да е жертва на циганския клан, който е разчитал на финансови доходи от проституирането на жената в Кипър и сега търсел начин да отмъсти.

Христо ХРИСТОВ