Заради COVID-19 променят програмата на ФОБИ 2020

36
Тенорът Камен Чанев е приет в старозагорската УМБАЛ "Киркович" заради заболяване с COVID-19 десетина дни след дебюта си в образа на Отело на тукашна сцена

Тенорът Камен Чанев е приет в болницата, колегите му се надяват на бързо възстановяване

Заради сложната епидемиологична обстановка и заболели изпълнители от ръководството на Старозагорската държавна опера са направили промени в програмата на предстоящото 51-во издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство (ФОБИ). Стартът на най-голямото събитие за меломаните е отложен с ден, наместо на 27-и ноември ще бъде на 28-и. За втори път се отлага премиерата на Вердиевата „Бал с маски“, като засега се предвижда тя все пак да бъде изиграна, но на финала на ФОБИ – 18 декември. Сред заболелите е и тенорът Камен Чанев, който преди броени дни направи дебют в образа на Отело на старозагорска сцена. Колеги на певеца уточниха, че той е бил приет за лечение в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и изразиха надеждата си, че ще се възстанови за финала на фестивала, за да бъде видян в ролята на Рикардо, графа на Уоруик. В този спектакъл Чанев ще си партнира със световноизвестния баритон Желко Лучич в ролята на Ренато.

Заради коронавируса вече втора седмица певци и музиканти в Старозагорската опера са на самоподготовка, като крайната цел е да бъде минимизиран броят на заболелите.

Първият специализиран форум за опера и балет в България е създаден през 1967 година като Декемврийски музикални вечери, а от 1973 година е преименуван като Фестивал на оперното и балетното изкуство. От 1974 до 1989 година в неговите рамки се провежда Националният преглед на оперното и балетното изкуство. Обществените промени след 1989 г. и пожарът през 1991 г. довеждат до три прекъсвания на фестивала през 1990, 2010 и 2013 година. Негови организатори са Старозагорската опера и Община Стара Загора.

Актуализираната програма предвижда освен спектаклите и няколко съпътстващи събития като среща с оперната прима Евдокия Здравкова-Хорозова; изложба под надслов „Българката и магията на традиционните занаяти и обреди“ с куратор Ирина Дилкова ; филм-спомен за композитора Александър Йосифов на Магдалена Манолова и премиерно представление на баса Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова по „Зимен път“ на Франц Шубер и стихове на Вилхелм Мюлер.

Заради пандемичната обстановка залата на Операта ще се използва едва на 1/3, като зрителите ще бъдат през стол и през ред.

Христо ДИМИТРОВ