Заради COVID-19 ансамбъл „Загоре“ отбеляза юбилей с изложба и хоро на улицата

27
Заради санитарните изисквания наместо юбилеен концерт 65-годишнината бе отбелязана с хоро на улицата

Заради строгите санитарно-епидемиологични мерки във връзка с пандемията от COVID-19 танцьори, музиканти и певци от общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ – Стара Загора, отбелязаха своята 65-годишнина с хоро на улицата и фотоизложба по една от алеите в централния парк „Пети октомври“.

Формацията е създадена през далечната 1955 година, когато на конкурс се явяват 80 певици от региона и журито е подбрало 50, като по този начин полагат основите на първоначално самодейната формация. По чудо е оцелял списъкът с избраните от надпяването: сред тях личат имената на Стоянка Ройдева, Цанка Колева, Маруша Нейчева и др. Пръв негов ръководител е Панайот Янев, чиято 100-годишнина беше отбелязана през 2017 година със специален концерт.

Фотос от далечната 1967-а е съхранил образите на част от най-първите изпълнители от създадения през есента на 1955 година представителен ансамбъл в Стара Загора

В репертоара на ансамбъла са обхванати произведения от всички фолклорни области на България, за постиженията си е удостояван с множество награди в това число със сертификат на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата; значка „Златна книга“ за принос в развитието на българската култура; „Кристална лира“ за върхови постижения и орден „Кирил и Методий“ – I степен. За 60-годишнината си ансамбълът получава наградата „Златен век“, припомни главният художествен ръководител Христо Иванов, който вече четвърта година е начело на формацията.

По далеч непълна справка са изнесени над 5 000 концерта пред повече от 4 милиона зрители в България, Гърция, Турция, Русия, Франция, Чехия, Полша, Словакия, Италия и Германия.

При откриването на изложбата, която е събрала малка част от снимките и афишите, съхранявани в архива на формацията, зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева обяви намеренията на Общината догодина да бъде направен цялостен ремонт на сградата на Драматичния театър „Гео Милев“, където репетират изпълнителите, и при първа възможност да се проведе истински юбилеен концерт. Сред дошлите да поздравят юбилярите бяха и колегите им от първата извънстолична опера, които в условията на пандемията се готвят на 27 ноември да дадат старт на традиционния Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора.

Христо ХРИСТОВ