Заради трагедията на Хаинбоаз обявиха 3-дневен траур в община Твърдица

67
Взривът на газовата бутилка е унищожил почти изцяло аудито, в което са пътували четирите жертви на инцидента

Задържаният за гибелта на четирима души край село Пчелиново – 29-годишен украинец Виктор Кулчу, остава за постоянно в ареста

Състав на Окръжен съд – Стара Загора, остави за постоянно в ареста 29-годишния украински гражданин Виктор Кулчу, който е задържан от полицията в Казанлък заради тежката катастрофа с четирима загинали в Прохода на Републиката.

Младият мъж на този етап отказва да дава показания за случилото се към 18:35 часа на 4 октомври, когато в колата му „БМВ“ се врязва „Ауди“, карано от 57-годишния Николай Славов от град Шивачево и след взрив на газова бутилка на място загиват водачът, съпругата му Татяна Славова на 54 години и внуците им Николай и Йоана на по 15 и 5 години.

Инцидентът става по пътя между град Гурково и село Пчелиново, а в момента на сблъсъка е валял дъжд. Първоначално се смяташе, че аудито на Славов е навлязло в насрещното платно, но след огледа на местопроизшествието стана ясно, че нарушител е украинецът. Пребиваващият за постоянно в България от 2016 г. Кулчу заявил при първия разпит, че веднага след удара извадил пожарогасителя от БМВ-то и пробвал да изгаси пламъците, но взривът от бутилката бил толкова силен, че се наложило да избяга встрани.

29-годишният украински гражданин Виктор Кулчу на този етап отказва да дава показания

От събраните до момента доказателства няма данни за употреба на алкохол или дрога от чужденеца. Не е била много по-висока от разрешените на това място 60 км/час и скоростта на автомобила му, коментираха от прокуратурата.

Обвинението настоя за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, защото Кулчу си е заминавал за родината и може да се укрие.

Мъжът е работил известно време в „Булметал“ – Гурково, след това се прехвърлил като водач на ТИР в съседното градче Николаево. Няма данни за криминални прояви, семеен е и има малко дето. Близките му живеят в населено предимно с бесарабски българи градче, недалеко от Одеса.

Късно следобед на 4 октомври ръководството на община Твърдица обяви тридневен траур заради трагедията в Прохода на Републиката. От там разказаха че живеещият в малкото градче Шивачево Николай Славов е работил до пенсионирането си като миньор, а съпругата му Татяна е била продавачка. Загиналите деца са от разтрогнатия брак на сина им, който често пътувал в чужбина. Малката Йоана постоянно живеела при майка с в град Лясково, но често ходела на гости на баба и дядо. Във фаталната вечер четиримата пътували за Шивачево за почивните дни.

Тепърва ще се изяснява кога и при какви обстоятелства е била монтирана взривилата се газова бутилка.

Христо ХРИСТОВ