Заради непосилните цени на въглеродните емисии: Държавата да въведе многотарифна схема на заплащане на тока, призова Таско Ерменков

221
Зам.-председателят на парламентарната енергийна комисия Таско Ерменков

Както „Старозагорски новини“ вече информира, през последните няколко дни цената на СО2-емисии от Европейската система за търговия с емисии надхвърли 20 евро за тон. Този драстичен ръст, породен от ангажиментите на страната ни към намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2030 г., създава сериозни затруднения пред работата на комплекса „Марица изток“. По този повод зам.-председателят на Парламентарната комисия по енергетика Таско Ерменков обясни, че само по себе си увеличението на цената не е нещо положително, но определено е било очаквано. Според него това не застрашава работата на топлоцентралите в Старозагорски регион, но ще създаде необходимостта за увеличение на цената на електроенергията, която те произвеждат. „Потребителите ще трябва да платят сметката от този ръст в цените на емисиите с въглероден диоксид“, категоричен бе Ерменков. Той призова държавата да влезе във функциите си и да потърси алтернативни възможности за компенсиране на новите високи стойности. „Разберете, че това е сериозно увеличение, което много трудно ще бъде понесено от производителите на електроенергия, без това да рефлектира върху цената на самата енергия, която те произвеждат“, уточни депутатът на БСП. Таско Ерменков за пореден път посочи, че комплексът „Марица изток“ е фундаментален елемент от енергийната и национална сигурност на България.

По думите му е крайно време управляващите да се съобразят с доклада на Световната банка от преди близо 3 г., в който било записано, че ценообразуването у нас не отговаря на социално-икономическите критерии. Според Ерменков в страната цената на електрическата енергия се задържа по-ниска, за да може най-бедните да си позволят да я използват. От това обаче в най-голяма степен се възползвали богатите. „С цената, която задържаме, за да може най-бедните слоеве от нашето общество да получат достъпни цени на енергия, на практика дотираме и най-богатите. Затова смятам, че е дошло времето, в което управляващите да прозрат необходимостта от приемането на предложението на БСП за въвеждане на многотарифна схема на заплащане, която се основава на потреблението. Всяка тарифа да започва от 0. Определя се колко е социалният минимум като месечно потребление, при което се заплаща по-ниска цена. Ако то бъде надвишено, клиентът ще плаща по-скъпо. В една отделна група ще са богатите, които потребяват големи количества ток, защото примерно топлят водата в басейните си. Те ще плащат по-скъпо от останалите групи“, обясни Таско Ерменков. Народният представител подчерта, че с приемането на това предложение правителството не само ще покаже своята социална ангажираност, но и ще даде възможност държавата по най-ефективния начин да компенсира потребителите за повишената цена на въглеродните квоти.

Живко ИВАНОВ