Заради липса на тестове МОН предлага зелен сертификат за големите ученици

401

Причината за исканията на Министерството на образованието и науката, насочени към Министерството на здравеопазването, за връщане на големите ученици в училище чрез зелен сертификат са заради липсата на тестове. Това обясниха пред news.bg от ведомството.

От МОН уточниха, че в момента в складовете има доставени тестове само за учениците от 1 до 4 клас до края на тази седмица, очакват се тестове за следващата седмица.

В актуализирани насоки МОН предлага на МЗ „вариант за връщане на учениците от прогимназиален и гимназиален в клас без тестване“. Идеята се лансира от два дни – ако 50% от учениците в една паралелка имат зелен сертификат след ваксиниране, преболедуване или наличие на антитела, да се върнат в клас само тези ученици, а останалите да са в дистанционна форма на обучение.

Пари за тестове има, поръчани са, но се бавят доставките и това е проблемно, за да се върнат по-бързо големите ученици, обясниха от МОН. Изследванията за преболедуване и антитела ще се поемат от семействата на учениците, уточниха още от ведомството. Мнение по исканията от МЗ все още няма, трябва да съгласуват насоките и да се дадат бележки, информират още от news.bg.

По данни на МОН ваксинираните в гимназиален етап ученици са 6.9%, преболедували в гимназиален са 4.96%, 2.73% в прогимназиален са преболедували.