Заради кесия със злато, помогнала на беден баща, денят на св. Николай се чества и като празник на банкерите

93

Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на свети Николай Мирликийски Чудотворец, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Св. Николай е роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мира, Ликия, югозападна Мала Азия.

Освен на 6 декември празникът на светеца се отбелязва и на 9 май, когато е т.нар. Летен Никулден. На 9 май Православната църква чества пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски от гр. Мира в гр. Бари (Италия). През 1077 г. гр. Мира е бил завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, светецът в съновидение разпоредил на един свещеник от Бари да пренесе мощите му в своя град, където живеело компактно гръцко население. Това станало на 9 май 1087 година. През 1139 г. в Бари е бил построен храм, посветен на св. Никола, където и до днес почиват мощите на великия светител. Този църковен празник в България е известен като „летни свети Никола“.

В българската православна традиция светецът Николай, чието име означава „побеждаващ“, се почита като патрон на банкерите и на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.

Денят може да бъде определен и като всенароден български празник, тъй като след Иван името Николай или Никола е сред най-многобройните в България.

(СН)