Зарадваха Златния Тео с офис-маси за школата му

369
Теодосий Теодосиев не скри вълнението си от предколедния подарък за златната му школа, доставен от бившия военен летец Николай Дренчев (вляво)

С почти нови компютърни маси за оборудването на 20 кабинета се сдоби школата на известния казанлъшкия физик Теодосий Теодосиев в Казанлък, който бил изненадан през уикенда от представител на фондация „Да възродим българските села“. Създателят на цяла плеяда млади физици, завоювали отличия на световни олимпиади и успешно реализирали се като учени в знакови световни университети, споделя, че мебелите ще бъдат използвани по предназначение още през следващите дни.

Подаръкът бил доставен с камион, чийто шофьор не се изплашил от студа и леда и сам разтоварил компютърните маси.

„Тази фондация ме потърси преди няколко месеца, обясних им от какво се нуждаем, след което почти забравих за разговора. Оказа се, че те не са забравили и в самото навечерие на Коледа ни дават възможност да работим в по-нормални условия“, коментира Тео, който на 1 декември отпразнува на работното си място своята 72-годишнина. От същата фондация са изразили желание да помогнат на курсистите и с няколко стари, но достатъчно добре запазени компютри, които се очаквало до дни да пристигнат.

„Благодаря на всички, които под една или друга форма ни съдействат да работим. Наскоро частна строителна фирма със свои средства и материали ремонтира 4 от 30-те кабинета, които са ни предоставени, надявам се да обновим лека-полека и останалите в сградата, която за съжаление след последното наводнение сега е без вода“, заяви Теодосиев.

Доставилият оборудването бивш летец от ВВС Николай Дренчев пък написа във ФБ профила си: „Можех да си спестя шофирането на тромав камион по заледената магистрала, хамалската работа и прибирането по нощите, но общуването с човек като ТЕО – който го познава – знае – е безценно. Тръгнах си от Казанлък, а ми е жал – защо сме оставили този човек на мускули и доброволци да изгражда шампионите на България?!? Къде е държавата ни, която трябва да оборудва не само кабинетите с бюра, но и лабораториите с върха на измервателната техника?!? Има ли нещо по-важно в държавата от бъдещето на децата ни?“.

Написаното от Дренчев за броени часове бе споделено стотици пъти в мрежата, а десетки изразиха възхищението си от жеста.

Христо ХРИСТОВ