Започна събарянето на незаконните къщи в ромския квартал „Лозенец“

83
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и областният управител Гергана Микова присъстваха при старта на акцията за събаряне на незаконните постройки в квартал "Лозенец"

Тежка строителна механизация: багери, фадроми и камиони на кооперация „Синвекс“, охранявана от жандармерия и полиция, навлезе в старозагорския ромски квартал „Лозенец“, за да реализира поредна акция за премахване на незаконното строителство от източната страна на ул. „Витоша“, в парк „Борова гора“. Събарянето е било отлагано на два пъти през последните няколко месеца заради извънредното положение около коронавирусната пандемия.

По думите на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който лично даде началото на акцията към 9:00 часа днес, за събаряне са предвидени 97 незаконни къщи, част от които дву- и триетажни, строени преди повече от двадесет години в разрез с изискванията на Закона за устройство на територията.

Почти година е продължила процедурата, минало се е и през съдебни обжалвания, част от живеещите сами са предприели действия за изнасянето на мебелите и прибиране на годните строителни материали.

Голяма част от живеещите твърдят, че когато са започвали строителството, от общинската администрация им били обещали всичко да бъде узаконено, но това така и не се е случило през изминалите повече от двадесет години. Почти всички твърдят, че от поне десет години живеят и работят в чужбина, там са се родили и децата им. Проверката на общинските служители е показала, че сградите са свързани полузаконно с елмрежата, на много места е имало наематели от други общини без адресна регистрация.

Според Живко Тодоров няма как тези къщи да бъдат узаконени, защото са в парк, където строителството е забранено. Проведени са срещи с обитателите им, но досега никой не е пожелал настаняване в общинско жилище.

През последните 8 години са съборени 205 незаконни сгради, до сега само едно семейство е играло на търг и е закупило отстъпено право на строеж в урегулиран имот.

През годините различни правозащитни организации са обжалвали решенията на кмета, делата са приключили на последна инстанция с решение в полза на Общината, коментира Тодоров. Той е категоричен, че тези действия ще продължат и в бъдеще. „Източната граница на квартала вече ще бъде ул. „Витоша“, ще изчистим парка от незаконно строителство и ще залесим наесен, за да могат старозагорци да се радват на зелена среда, а не на незаконни къщи, които генерират само незаконни сметища, мръсотия и зараза. На последен етап ще бъдат съборени незаконните къщи в западната част“, уточни кметът.

Тежко въоръжени и носещи щитове жандармеристи охраняваха строителната техника

Над 50 униформени служители на МВР са заети с охраната на района, където по картата на града би трябвало да се намира парк „Борова гора“, повечето от жандармеристите и полицаите предния ден бяха край неработещото летище по пътя за автомагистрала „Тракия“, където пети ден има протести срещу правителството.

Част от обитателите на незаконните постройки бяха започнали авансово да свалят керемидите от покривите на къщите си
Буквално в последния момент обитателите пробваха да започнат сами събарянето
Неграмотната Златка предпочете да наблюдава случващото се от изхвърлен на бунището стар фотьойл

Христо ДИМИТРОВ