Започна дарителска кампания в подкрепа на АГ отделение в Казанлък

153
Участниците в брифинга, по време на който беше даден стартът на дарителската кампания

Началото на коледна дарителска кампания в подкрепа на АГ отделението на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ – Казанлък, бе обявено днес, навръх Международния ден на доброволеца.

Под мотото „Дай живот в Казанлък – да подкрепим родилно отделение“ Община Казанлък, МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ и СНЦ „Бъдеще за децата“ заедно призовават казанлъчани да се включат в инициативата за помощ към Отделението по акушерство и гинекология. „Главната цел на кампанията е закупуване на второ модерно родилно легло и гинекологичен стол, които да дадат удобство на родилката, сигурност и адекватни условия в най-критичния и важен момент от появата на новия живот“, обяви по време на брифинг зам.-кметът на Община Казанлък Лилия Цонкова. Тя припомни важните проекти за болницата през последните години с въвеждане на мерки за енергийна ефективност, за реконструкция, обновяване и оборудване на част от отделенията в МБАЛ, включително на родилна зала в Отделение по акушерство и гинекология, както и поощряването на младите лекари-специализанти да се развиват и да остават да работят в лечебното заведение с отпусканата ежегодна общинска стипендия.

АГ отделението в казанлъшката болница съществува от 1962 г., а понастоящем екипът му се грижи за родилките и бебетата на 5 общини: Казанлък, Павел баня, Мъглиж, Николаево и Гурково. През 2018 г. в отделението са проплакали общо 428 деца.

Надеждата на организаторите на кампанията е да бъдат набрани достатъчно средства, които да стигнат и за постелъчно бельо, и други консумативи за нуждите на новородените и майките. Изпълнителният директор на СНЦ „Бъдеще за децата“ Мария Гинева припомни за подписаното преди 5 години Споразумение за подкрепа на родилното отделение между 3-те институции, благодарение на което в общинската казанлъшка болница вече функционира безплатен консултативен кабинет за родилки. Тя увери, че към дарителската кампания ще бъдат приобщени и децата с увреждания в Казанлък, които вече изработват сувенири за Коледа.

Организаторите на „Дай живот в Казанлък – да подкрепим родилно отделение“ призовават всички желаещи да се включат в инициативата чрез изработване на коледни играчки, сувенири или украса за елха, които да изпратят или донесат лично на адрес: гр. Казанлък, ул. „Войнишка“ 25 (бившата Община 2), до 12 декември. Даренията ще бъдат предложени за покупка в рамките на специално организиран благотворителния коледен базар в центъра на града.

Жалаещите да помогнат могат да участват и с организирано от тях благотворително събитие – концерт, представление, изложба и др. и с набраните средства да направят финансово дарение на следната банкова сметка:

Банка ДСК
IBAN BG82STSA93000013794439
BIC STSABGSF
СНЦ „Бъдеще за децата“
основание: за родилно отделение

„Надяваме се кампанията да стане приоритет за цялата общност“, пожела Мария Гинева.

(СН)