Започват Eвропейски дни на наследството в Казанлък

47

Културният маратон стартира на 16 септември в библиотека „Искра“

Общинска библиотека „Искра“ е подготвила богата и разнообразна програма за традиционните есенни Европейски дни на наследството. Проявата започва на 16 септември с филмовия маратон „Естетика и размисъл в европейското кино“. Прожекциите на европейски филми са насрочени всеки ден от 10:00 и 17:00 часа в отдел „Изкуства“, като ще продължат до 20 септември.

Вернисажът на фотоизложбата „Човешкото лице на четенето“ пък ще се състои на 17 септември – във фоайето на втория етаж на библиотеката. Два дни по-късно е откриването на документалната изложба „Родолюбци по дух, европейци по мислене“, която ще разкаже за живота на казанлъшката земляческа дружба „Розова долина“ в София, тя ще бъде подредена в отдел „Краезнание“.

На същия ден – 19 септември, ще бъде поставено началото на фотоконкурса „Европейското културно наследство през погледа на пътешественика“, в който могат да се включат всички казанлъчани, за да споделят фотоси от посетените от тях културни дестинации. Организатор на конкурса е отдел „Заемна за възрастни“. Снимки ще се приемат до 10 октомври.

Още една проява в общинската библиотека – Арт работилница за деца и възрастни „Фабрика за мечти“ ще отвори врати от 25 до 28 септември в Детско-юношеския отдел.

Последното събитие в програмата на Европейските дни се нарича „Екзотиката на кафето“ и е съвместна инициатива с Младежкия център за развитие „Взаимопомощ“. Началото е от 10 часа на 26 септември в отдел „Изкуства“. Организатори на културния маратон са Община Казанлък и Общинска библиотека „Искра“.

Петър МАРЧЕВ