Започват Яворовите януарски дни в Чирпан

63

В литературните четения ще се включи двукратният лауреат от конкурса „Веселин Ханчев“ Камелия Кондова

На 13 януари, рождената дата на „нежния харамия“ от Чирпан, ще бъдат открити традиционните Яворови януарски дни. Техният старт е от 17 часа в къщата на лирика, където ще се състои ритуал по запалване и пренасяне огъня на Яворовата поезия. От 17:30 часа в централния парк „Яворов“ е официалното откриване на тридневния културен празник. Половин час по-късно в зала на Община Чирпан предстои тържествена вечер. Слово за поета ще произнесе проф. Цветан Ракьовски. В поетичното четене ще се включи и двукратната носителка на Голямата награда на националния конкурс „Веселин Ханчев“ Камелия Кондова. Вечерта ще завърши с концерт на вокален квартет „Светоглас“.

На 14 януари от 17 часа в Изложбена зала „Георги Данчов – Зографина“ ще бъде открита изложба – графика и скулптура, на арменски творци с участието на вокална формация „Сирун“. От 18 часа в експозиционната зала на къщата-музей е премиерата на филма „Изкореняване“ на режисьора Костадин Бонев. В центъра на филма е темата за арменския геноцид. Авторът е известен и със заглавията „Евополис – градът на делтата“, „Вапцаров – пет разказа за един разстрел“, „Подгряване на вчерашния обед“, „Военен кореспондент“, „Потъването на Созопол“ – филм, спечелил няколко български и международни награди. На 15 януари от 15 часа в експозиционната зала на Къща-музей „Пейо К. Яворов“ ще бъдат обявени резултатите от Националния литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родина моя“. От 16:30 часа започва премиерата на книгата „Световете на Яворов“ с автор Катя Зографова и представяне на сборника „Яворов. 140 години от рождението на поета. Нови изследвания“.

Още една премиера на книга е предвидена за вечерта – „Антология Европа“, представена от проф. Михаил Неделчев. Празниците в Чирпан ще бъдат закрити от 18 часа в залата на Военен клуб с гостуващата постановка на ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора – спектакъла „Снаха“ от Г. Караславов. Събитията се организират от Къща-музей „Пейо К. Яворов“ – Чирпан, фондация Яворов“ и Арменски културно-информационен център – Пловдив.

Яворовите януарски дни се провеждат ежегодно в града на поета от 1968 г.

(СН)