Започват спешен авариен ремонт по камбанарията на храма в Шипка

118
. Договорът бе подписан между Старозагорския митрополит Киприан и представителя на фирмата-изпълнител Галина Нефтянова

Днес в сградата на Старозагорска митрополия бе подписан договорът за започване на спешните аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията на храм-паметника манастир „Рождество Христово“ в град Шипка. За фирма-изпълнител е избрана „ЕЛИНА АД“ ЕООД след проведена процедура, утвърдена от Епархийския съвет.

Средствата в размер на 1 612 000 лв. са осигурени от правителството за сметка на преструктуриране на разходи в централния бюджет за 2020 г. В сумата освен реставрационните дейности влизат и договори за инвеститорски контрол, строителен и проектантски надзор. Решението за извънредното включване на точката в заседанието на Министерски съвет бе взето след провела се среща между Старозагорския митрополит Киприан, министър-председателя Бойко Борисов и финансовия министър Кирил Ананиев, на която владиката съобщи за рушащата се камбанария и компрометираните части на храм-паметника, както и за спешната нужда от започване на ремонт.

Реконструкцията трябва да приключи за 24 месеца.

Храм-паметникът манастир „Рождество Христово“ в град Шипка е един от символите на българското Освобождение и предстои паметна 120-годишнина от освещаването му.

(СН)