Започват разпознавания за размириците в Раднево

260
На първото заседание вече осъжданият и подсъдим и по дело за лихварство Калчо Иванов-Сурай (вляво) се държа повече от арогантно, като пробва да набеди жертвите на побоя за наркомани

В съдебна зала обвиняемият Сурай пробва да набеди жертвите на побоя отпреди 2 години за наркомани

36 разпознавания разпореди петчленен състав на Окръжен съд – Стара Загора, по НОХД 432/2017 г., по което пред Темида с обвинения за опит за убийство на повече от едно лице са 4 роми от радневския квартал „Кантона“: баща – лихвар, синът му и двама негови братовчеди.

Делото на два пъти бе отлагано във времето като обвинителният акт срещу 39-годишния Калчо Иванов-Сурай, 20-годишния му син Стефан Калчев и неговите братовчеди Динко Ангелинов и Антон Иванов беше връщан обратно на прокуратурата. През 2017 г. самоотвод си направи избраният на случаен принцип съдия, което наложи преразпределяне на друг магистрат.

В хода на досъдебното производство по безспорен начин е установено, че в ранния следобед на 2 май 2016 г. в Раднево е възникнало спречкване за отнето предимство на пътя между обвиняемия Стефан и 28-годишния Георги Николов, при което Николов е нанесъл побой над по-младия шофьор. Обвиняемият се оплакал на баща си Калчо и заедно с братовчедите си Антон и Динко решили да се саморазправят. Четиримата награбили ножове и бухалки и предприели издирването на Георги и двама негови приятели: Живко Жеков (27) и Цветелин Кюстендилски. След откриването им в близост до фитнес зала в центъра на града им нанесли жесток побой.

Инцидентът стана причина за близо едноседмично брожение в Раднево. Стигна се до въвеждането на жандармерия и водометни оръдия за опазването на ромския квартал „Кантона“ (където живеят четиримата обвиняеми) от опожаряване. За престъплението, за което са повдигнати обвинения на четиримата роми, НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години или доживотен затвор.

В хода на първото заседание петчленният съдебен състав с председател Мариана Христакиева разпореди извършване на 36 разпознавания между 9-те свидетели и четиримата обвиняеми, които ще се проведат на 26 и 27 април.

В залата отсъстваха пострадалият при побоя Георги и участвалият в разтърваването Нивелин Неделчев, който е дал предварителни показания пред съдия.

Христо ХРИСТОВ