Заплатите в здравеопазването нарастват с 15%-20% от догодина

36

Основните заплати в здравния сектор ще се повишат средно с около 15-20% от началото на следващата година, като най-чувствителен е ръстът при медицинските сестри, чиито начални заплати се вдигат от 700 на 900 лева.

Това предвижда колективният трудов договор в здравеопазването, който днес беше подписан от здравния министър Кирил Ананиев, синдикатите и работодателите в сектора. С колективния трудов договор на практика се уреждат минималните осигурителни прагове за различните позиции в бранша, но и в момента не всички заети в здравеопазването получават тези заплати, тъй като за закъсалите финансово болници се правят изключения.

Проблемът е в това, че с парите, които заработват по клинични пътеки от НЗОК, не всички болници могат да осигурят договорените заплати.

При подписването представителите на работодателите и синдикатите заявиха, че с този договор се опитват да направят стъпка към преодоляване на тежкия дисбаланс между трицифрени и петцифрени заплати в сектора.

Разликите в заплатите на лекарите в отделните болници например са между 10 и 20 пъти, а през лятото имуществените декларации на болнични директори разкриха, че някои от тях притежават влогове и имоти за милиони.

Новият колективен договор предвижда ръст за всички заети в сектора средно с около 200 лева.

Минималната основната заплата на сестрите трябва да нарасне от 700 на 900 лева, като това ще се отрази на заетите в Спешна помощ, психиатричните болници, центровете по трансфузионна хематология, както и в училищата и детските градини.

Минималната начална заплата на сестрите в университетските и областните болници ще бъде 950 лева.

Увеличението е значително, но все още не изпълнява очакванията на професионалната организация на медицинските сестри, която настоява стартовата заплата да е три пъти минималната за страната – или около 1500 лева.

От 930 на 1150 лева се увеличава минималното основно възнаграждение на лекар със специалност, а в университетските болници то ще започва от 1250 лева. От 1350 лева на 1500 лева се покачват основните заплати на началниците на клиники.

Използвана е информация от mediapool