Запасното войнство се събира на първи национален събор

131
Демонстрация на елитните командоси от гарнизона в Пловдив

С показни за възможностите на специалните сили и демонстрация на скокове с парашут от самолет „Спартан“ ще бъдат зарадвани запасните офицери и сержанти, които от петък до неделя ще проведат в Казанлък и на прочутата Крънска кория своя първи национален събор. Демонстрациите ще бъдат осъществени от елитните командоси на 68-а бригада „Специални сили“ на гарнизон в Пловдив с командир бригаден генерал Явор Матеев, с подкрепата на специално подбрани асове на ВВС.

Съборът е под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който ще вземе участие в конференцията, посветена основно на ролята и значението на запасното войнство за националната сигурност, където ще бъдат представени 6 доклада по актуални теми, включително и за доброволната служба в БА. Сред докладчиците са лекторите от Военна академия: бригаден генерал от резерва Елислав Иванов и доц. Румен Николов. Очаква се председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва бригаден генерал Златан Стойков да съобщи за започналия процес по обединяване на свалилите пагоните военни.

Близо 10 000 ветерани се очаква да пристигнат за демонстрациите, сред тях ще бъде и президентът Румен Радев, за когото е предвидено показно по висш пилотаж със свръхлек спортен самолет на „Авиоделта“. Организаторите очакват на импровизираната трибуна за гости да бъдат представители на сродните формирования на запасните войни в Румъния и Сърбия.

Няколко музея в страната са извадили от фондовете си оригинални оръжия и униформи, които ще бъдат показани на поляната, а представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“, които тази седмица се завърнаха от първите световни игри на номадските народи в Киргизстан, ще покажат уменията си да яздят без седло и юзда.

Христо ХРИСТОВ