Запалиха магазин за мобилни телефони в центъра на Стара Загора

1022
. Пожарът е унищожил изцяло магазина за мобилни апарати и аксесоари на централния старозагорски булевард "Цар Симеон Велики", засегнат е съседният обект за дрехи - втора употреба, а пламъците са стигнали почти до покрива на жилищната кооперация

Пламъците са стигнали до четвъртия етаж на жилищната кооперация, чиито обитатели са успели да се евакуират

Магазин за продажба на мобилни телефони и аксесоари в центъра на Стара Загора е опожарен. Сигналът за огнените езици, които стигали до четвъртия етаж на жилищната кооперация над търговския обект, е бил подаден на телефон 112 към 02:00 часа в понеделник.

„Беше нещо ужасно, чуваха се експлозии, в самото начало решихме, че ни бомбардират…“, сподели възрастна жена, чийто апартамент е точно над магазина на булевард „Цар Симеон Велики“ No 85 в Града на липите. По нощници и бельо обитателите на входа са се изнесли на улицата, информира неин съсед, който бил сред първите позвънили на пожарната за помощ. Близо час е продължило гасенето, засегнати, освен магазина, са най-вече фасадите на няколко от по-горните етажи и балконите. Няма обгазени или пострадали, неофициално съобщиха от ОД на МВР – Стара Загора.

Помещението от пет години е взето под наем от „Паоло“ ЕООД, уточниха двамата братя-близнаци Красимир и Станимир Балеви, които са сред първите търговци с мобилни апарати в Града на липите и имат още един аналогичен обект. Стоката не била застрахована, по първоначални пресмятания щетите надхвърлят 50 000 евро. В деня, в който е извършен палежът, на близнаците предстояла среща с партньор за откриването на нов магазин. Те отричат да са получавали заплахи, не дължали никому нищо, напротив – имали да получават от контрагенти значителни суми.

Подпалвачите са полели обилно с леснозапалима течност пространството пред входа на магазина, преди да драснат клечката.

Рано сутринта на 22 март с коктейл „Молотов“ бяха опожарени два микробуса на старозагорската „Зара хляб“ ЕООД

Това е втори палеж в Стара Загора за последните пет дни. На 22 март, отново с коктейл „Молотов“, бяха запалени два микробуса „Мерцедес Спринтер“ и „Фиат Дукато“, собственост на фирмата за търговия с хляб и хлебни произведения „Зара хляб“ ЕООД на Любомир Рашев. Почти новите автомобили са били паркирани при входа на складовете на едро в индустриалния квартал на града.

Общо пет са умишлените палежи от началото на годината в Стара Загора. До момента няма задържан извършител, няма и конкретизиран поръчител.

Христо ХРИСТОВ