Зам.-председателят на НС Емил Христов: Направен бе опит да се създаде усещането за злоупотреби при разходване на средства срещу СОVID-19

90
Тримата старозагорски народни представители по време на първия си брифинг след извънредното положение

На нарочен брифинг днес старозагорските народни представители от ГЕРБ Емил Христов, Радостин Танев и Маноил Манев защитиха промените в Закона за здравето, за част от които президентът Румен Радев сезира Конституционния съд. В първата си присъствена пресконференция депутатите заявиха категоричната си позиция, че с текстовете не се цели заобикаляне или отнемане на правомощия на Народното събрание. Във връзка със създадената по предложение на БСП временна комисия за проучване и анализиране на всички публични разходи, извършвани от правителството на Борисов във времето на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка, Емил Христов коментира, че времето, в което тя е създадена, прави неясно осъществяването на нейната дейност, тъй като тя ще трябва да проследи минали, настоящи и дори бъдещи разходи на управляващите. „Далеч по-разумно щеше да е едва след приключване на работата по справяне с вируса да бъде подготвен такъв анализ. Като цяло това бе опит да се създаде усещането в населението, че при разходването на средства има злоупотреби“, подчерта Емил Христов.

Депутатите посочиха също, че парламентарната група на ГЕРБ вече е внесла промените, с които предстои да бъде намалено ДДС за ресторантьорите и книгите. Според тях тази стъпка поставя началото на серия от разговори за диференциране на ставките у нас като цяло.

В отговор на журналистически въпрос дали авторите на фалшиви новини трябва да носят наказателна отговорност народните представители на ГЕРБ посочиха, че на този етап няма еднозначно решение. Зам.-председателят на парламента Емил Христов отбеляза, че разговорите по този въпрос все още са в начален етап. Той коментира обаче, че най-големият негатив от разпространението на невярна информация се понася от самите граждани.

Няма пълна яснота кога точно детските градини у нас ще отворят, стана ясно още по време на брифинга. Според депутатите от ГЕРБ желанието на всички е детските заведения да отворят възможно най-скоро, но специалистите за момента остават категорично на позицията, че подобно действие крие риск от разпространението на коронавируса. Припомняме, че в четвъртък след онлайн дискусия с участието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и зам.-кметовете на големите градове у нас бе оповестено, че за отваряне на градините се мисли след 1 юни. Два дни по-късно обаче премиерът Бойко Борисов даде надежда на родителите, заявявайки, че се работи по това те да отворят врати още преди 24 май.

Зам.-председателят на НС обърна внимание и на въпроса за разглеждания преди дни начален етап на бъдещия ОУП на града и общината. Той подчерта, че реализирането на проект за действащо и отговарящо на всички изисквания летище край Стара Загора е невъзможно. Христов напомни, че близостта на аерогарите в Пловдив и Бургас, чиито лотове и към момента остават свободни, на практика обрича всяко едно инвестиционно намерение. Народният представител посочи също, че бъдещ проект крие риск за живота и здравето на старозагорци, тъй като би наложил самолетите да правят заходи над части от града и околните населени места.

Живко ИВАНОВ