Зам.-председателят на НС Емил Христов: Който не подкрепя промените в ЗМСМА, е срещу децентрализацията на общините

116
Зам.-председателят на НС Емил Христов

До края на месец юли внесените за разглеждане в Парламентарната комисия по вътрешен ред промени в Закона за местното самоуправление трябва да бъдат обсъдени на първо четене в пленарна зала. „Правим всичко възможно допълненията да бъдат приети възможно най-бързо и още през октомври местните власти да бъдат наясно с възможностите, които ще получат, за да съобразят допълнителните разходи в бюджетите за следващата година.“ Това заяви зам.-председателят на парламента Емил Христов по повод инициираните допълнения към ЗМСМА.

Припомняме, че предложените промени дават възможност на кметовете и общинските съвети да създават звена за контрол на обществения ред. По думите на старозагорския депутат от ГЕРБ това е възможност, която практически открива пътя към децентрализация на общините в организационен и финансов план. „Нека премахнем една спекулация – промените дават правна възможност за обособяването на подобни звена за контрол на обществения ред, но не задължават местните власти те да бъдат използвани на практика. Те могат да функционират при взаимодействие с националната полиция, което дава опция за запазване на звеното „Общинска полиция“, отбеляза Христов.

Предложените промени в Закона за местното самоуправление предвиждат още общинските звена да бъдат овластени с по-големи правомощия, за да улавят нарушителите по смисъла на Закона за движение по пътищата. Глобите от съставените на нарушителите актове вече ще отиват директно в общинската хазна.

Емил Христов изрази недоумение от реакцията на опозицията в лицето на БСП, заявявайки, че част от депутатите на левицата са бивши кметове и общински съветници, които сами са настоявали във времето, че е нужна по-голяма самостоятелност на общините. „Тези промени дават възможността на кметовете по места да отговорят на предизвикателствата, свързани със сигурността и да удовлетворят исканията на своите граждани за по-строг контрол на обществения ред, че дори и за увеличаване на приходите в общинските хазни. Ние ще се стремим да вървим по пътя на децентрализацията. Това ще се случи точно с тези допълнения в ЗМСМА. Какво мисли опозицията, е без значение. Същественото е кметовете да получат тези инструменти колкото се може по-скоро, защото те очакват от нас възможно най-бързо да създадем законовото основание за изграждането на подобни звена. Всичко останало е нежелание да дадеш възможност на местните власти да се развиват самостоятелно“, категоричен бе Емил Христов.

Живко ИВАНОВ