Зам.-председателят на НС Емил Христов: В ГЕРБ хора, които използват политиката за лични цели, нямат място

328
Емил Христов

ГЕРБ предлага партийната субсидия да бъде редуцирана от 11 лв. до 1 лв. на глас. Идеята срещна подкрепата на част от политическите партии, но други се обявиха категорично против нея. За „Старозагорски новини“ зам.-председателят на парламента Емил Христов припомни, че предложението за намаляване на държавната издръжка на политическите партии датира още от 2016 г., когато тя дори бе включена в организирания от Слави Трифонов референдум. „Още след парламентарните избори през 2017 г. входирахме подобно предложение, което обаче не беше прието. Това е желанието на българските граждани. От ГЕРБ винаги сме казвали, че това не е добрият път, но искаме да удовлетворим исканията на хората“, заяви старозагорският народен представител. Той изрази разочарование, че в годините така и не се е провел дебат за това в какъв размер би следвало да бъде подпомагането за политическите сили. Емил Христов подчерта, че при създалата се ситуация ГЕРБ е била поставена на кръстопътя да приеме едно популистко предложение или да обяснява защо не го е инициирала. „Това е нашият отговор. Надявам се, че БСП ще проявят разум, ще има дебат и ще подкрепят това предложение, което пожелаха милиони български граждани“, добави още Христов. Той обвини социалистите, че за пореден път се опитват с популистки методи да насочат общественото мнение, давайки пример с предложението за намаляване на ДДС и искането за оставка на финансовия министър Владислав Горанов. По думите на зам.-председателя на НС данъчната реформа трябва да бъде плод на задълбочен дебат между политическите формации.

Емил Христов не скри, че субсидия от 1 лев за действителен глас дава възможност партиите да станат лесно контролируеми от страна на определени икономически кръгове. Той обаче подчерта, че в това отношение ГЕРБ прави изключение, тъй като, по думите му, формацията не разчита на платени социолози, на масирано участие в медиите и други методи от предизборната кампания, а залага на среща с избирателите очи в очи по места. „Разполагаме с достатъчно средства, за да реализираме независимо своята политическа дейност. Разбира се, че ще бъде нужна и допълнителна оптимизация, но ние категорично ще се противопоставим на тази съблазън някой да се опита да ни въздейства. Партия ГЕРБ не харчи много. С партийната субсидия сме помагали на църкви, на хора и различни инициативи. Тя не е харчена за СПА курорти, така, както го направиха колегите от БСП. Любопитни сме да видим как популистите от левицата ще се справят, защото техните разходи са огромни. Тук не говорим само за партийния вестник и телевизии. Смятам, че до местните избори социалистите няма да имат никакъв ресурс и те ще бъдат принудени да паднат в капана на хора, които ще им дадат пари и след това ще си ги искат. Нека българските граждани следят какво се случва“, призова Емил Христов. Зам.-председателят на Народното събрание определи като интересно предложението на Валери Симеонов наред с намаляването на субсидиите да бъде допълнен законът с текстове, които позволяват официално финансиране на партиите. Според него по този начин ще стане ясно за широката общественост по какъв начин и кои фирми ще участват в кампанията на БСП.

„В партията стартира диалог. Ние започнахме изграждане на формация, която ще изглежда и работи по друг начин“, коментира процесите в ГЕРБ Емил Христов. Той подчерта, че това развитие няма нищо общо с оттеглянето на Цветан Цветанов след близо 13 г. от най-голямата политическа сила. При нас нещата в последните една – две години стават все по-ясни и чисти. В ГЕРБ хора, които използват политиката за лични цели, нямат място. Този процес при нас тече. Убеден съм, че много скоро ще представим нови лица и нова визия и ще докажем, че обвиненията, които се сипеха върху нас до сега най-вече от ръководството на БСП, са безпочвени“, коментира старозагорският депутат на ГЕРБ.

През изминалата седмица във фокуса на общественото внимание попадна и позицията на Холандия по отношение на присъединяването на България към Шенгенското пространство. За пореден път от Нидерландия изразиха отрицателно становище, посочвайки, че страната ни трябва да навакса още по отношение на борбата с корупцията. По този повод Емил Христов заяви, че с позицията си „лалетата“ показват двоен стандарт по отношение на България. Христов разкри, че в рамките на форум на председателите на парламенти на страните от Централна и Източна Европа България за пореден път е била подкрепена от Полша и Чехия по пътя към присъединяването си към Шенген. „Възмущавам се от двойния стандарт, който страните от Западна Европа прилагат към нас. Ние изпълняваме всички критерии. България няма нищо общо с онова, което беше по времето на управлението на БСП. Днес ние по нищо не се различаваме от страни като Холандия и Италия. Крайно време е да престанат определени държави да бъдат морални съдници и само защото са по-богати, да казват какви сме ние и накъде трябва да вървим. Намирам за некоректно изказването на холандската страна. Рано или късно те ще признаят, че грешат“, заяви Емил Христов.

Живко ИВАНОВ