Зам.-председателят на НС Емил Христов: БСП работи за очернянето на всички власти и институции

201

Не може да се иска оставката на човек, за когото абсолютно нищо не е доказано, категоричен е старозагорският народен представител по повод огласения от Елена Йончева „компромат“ срещу министъра на културата Боил Банов

– Г-н Христов, Елена Йончева представи на 30 януари записи от разговори с участието на министъра на културата Боил Банов. На база на изнесеното от нея БСП поиска оставката на министъра. Каква е позицията на ГЕРБ по този случай и застава ли партията зад него?

– Смятам, че е отговорно по този случай да оставим на първо място прокуратурата да си свърши работата. Искам обаче да напомня и да посоча, че около този случай, свързан с ремонта на ларгото в София, вече се водят дела. Те не са от днес. Това, което председателят на парламента Цвета Караянчева заяви по казуса, е, че министър Банов не бива да подава оставка преди приключването на проверката. Смятам, че не може да се иска оставката на човек, за когото абсолютно нищо не е доказано. Имаме толкова много такива случаи. Най-неприятното е, че за пореден път, откакто бе съставено настоящото Народно събрание, БСП работи за очернянето на всички власти и институции. Съвместно с президента достигнаха до тук. За тях единственото нещо, което има значение, е да бъде представено нещо грозно, страната ни да бъде поставена в най-лоша светлина както пред нашите партньори, така и пред българските граждани. Аз си мисля, че борбата на БСП вече не е за властта, както би постъпила една нормална опозиция. Те просто се опитват да направят и да изкарат случващото се възможно най-лошо и грозно. Те се борят за това да провокират недоверие в българските институции както от страна на нашите международни партньори, така и от страна на гражданите. Така направените разкрития на Елена Йончева са изцяло в тази посока. С други думи БСП и президентът правят всичко възможно България да се превърне в блато.

– Продължава ли ГЕРБ да гледа на президента Радев и БСП като един общ противник? Питам Ви, тъй като в своя отчет държавният глава открито заяви, че е готов да подкрепи политически проект, борещ се за справедлива съдебна система и модернизация на страната. Но не спомена БСП.

– Левицата и президентът не могат да бъдат противници на ГЕРБ. Те са ниво, на което ние не можем да си позволим да слезем. Опоненти ни могат да бъдат нормални политически партии, които разполагат с аргументи. Съвсем ясно се вижда, че социалистите няма какво да кажат, а и да предложат на българското общество, освен откровените лъжи. С действията си БСП не успява да се легитимира като истинска опозиция. Дори прехвалената им „Визия за България“ се оказа чисто и просто предизборно обещание. Що се отнася до президента Румен Радев, вече съм казвал, че той така и не успя за тези две години да намери достатъчно значима тема, която да е на нужната висота. Около държавния глава не се раждат големи и значими идеи. Сега президентът се готви да прави един СССР.

(„Сформирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти. Съветът ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната“ – думи на президента Радев, казани при представянето на двугодишния му отчет). Идеята като идея, ако изобщо е на президента, не е лоша. Възможно е все пак да имаме някаква експертиза в този Съвет за стратегическо развитие. Аз обаче се страхувам, че това няма да бъде използвано за нещо градивно, за избистрянето на идеи, а против интересите на България. Нещо, с което в последно време свикнахме.

– Г-н Христов, на проведения от БСП конгрес социалистите обявиха, че целта е победа в предстоящите избори за Европейски парламент. В този смисъл светна ли „червената лампа“ за структурите на ГЕРБ в страната?

– Аз не възприех изказването на премиера Бойко Борисов като червена лампа, която трябва да ни светне специално за изборите. По-скоро това беше един кратък, но съдържателен анализ на това, което ГЕРБ прави и представлява през последните 2 години. Да, ние никога не сме твърдели, че сме перфектни. Бойко Борисов обаче с изказването си насочи вниманието към посоката, в която да засилим усилията си, за да бъдем по-добри, а структурите по места – по-жизнеспособни и активни. Най-важното обаче е да даваме отпор на лъжите на левицата. Трябва да стигнем до хората, за да им покажем истината.

– Каква е атмосферата сред „Обединени патриоти“ в пленарна зала? Не липсваха скандали в по-малкия коалиционен партньор, които дават поле за размисъл дали това правителство може да изпълни мандата си. Чувствате ли, че имате подкрепата на патриотите?

– До този момент, независимо от различията в „Обединени патриоти“, ние нямаме проблеми. Дори, когато имаме известни различия по определени политики, ние от ГЕРБ намираме правилния подход те да бъдат изгладени. В нас не съществува по никакъв начин безпокойство, че нещо би могло да наруши коалицията, а от там да се отрази и на управлението на страната. Миражът, блянът на БСП, че нещо ще се случи, е безпочвен.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ