Зам.-министър Павлов чу гласа на младите старозагорци за новата Национална стратегия

149

Зaм.-миниcтъpът нa млaдeжтa и cпopтa Hикoлaй Пaвлoв обсъди днес с млади старозагорци бъдещата Haциoнaлнa cтpaтeгия зa младежта (2020 – 2030 г.).

Срещата, провела се в Община Стара Загора, имаше зa цeл да идeнтифициpa нoвитe цeли и пpиopитeти, кoитo щe бъдaт включeни в новата стратегия.

„Това е много приятен повод да си поговорим за Вашето виждане как си представяте общуването с институциите и затова темата на тази среща е наречена „Младите говорят“. Ще споделите какви са Вашите надежди, защото нашите надежди към Вас са много големи, не само заради клишираното определение „Вие сте нашето бъдеще“, а защото Вашите идеи са много по-необременени“, заяви при старта на форума зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. Тя припомни, че Стара Загора е сред първите градове, които започнаха инициативата за избор на Млад кмет и Младежки общински съвет, която продължава вече 23 години.

Пред препълнената с ученици и младежи зала зам.-министър Павлов изтъкна, че за представителите на Министерството на младежта и спорта, чийто приоритет е изготвянето на бъдещата стратегия, е важно да разберат нещата, които вълнуват младите, проблемите, с които се сблъскват, възможните решения, които да се вземат на база споделения опит и наблюдения. „Стратегията дава основните насоки през идните 10 години, чрез която ще се градят политиките за младите хора. Говорим и за образование, и за достъп до пазара на труда, за здравеопазване и за спорт. Затова е важно Вашето мнение. За нас особено ценно е да хванем и регионалния пулс, и регионалните теми, които интересуват младите хора тук“, заяви зам.-министър Павлов. Той уточни, че такива срещи предстоят в още области на страната, където вниманието отново ще бъде насочено към гласа на младите.

В дискусията се включиха Младият кмет на Стара Загора, членовете на Младежки общински съвет, Младият омбудсман на града и заместникът му, както и представители на Международния младежки център, и на други ангажирани в работа с младежите институции. На срещата присъстваха областният управител Гергана Микова и двама от заместниците й.

(СН)