Зам.-министърът на екологията Красимир Живков e задържан заради схема с отпадъци

70

Зам.-министър от Министерство на околната среда и водите е участвал в престъпна група с користна цел. Това заяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя не спомена името на зам.-министъра на екологията Красимир Живков, но по-рано днес той бе отведен показно за разпит, предаде dir.bg.

По обед служители на прокуратурата нахлуха в министерството, а зам.-министърът бе качен в бус на прокуратурата, както се случи преди месеци и с бившия титуляр на МОСВ Нено Димов. Пред медиите Живков заяви, че не е задържан, а в последните два месеца ресорът му бил свързан с управлението на отпадъците у нас.

В тази връзка Милева обяви, че Спецпрокуратурата наблюдава досъдебно производство за престъпна група с користна цел.

„Днес бяха извършени над 40 претърсвания в цялата страна. Събрани са множество доказателства, от които се установява, че зам.-министърът е издавал нотификации за внос на отпадъци, главно от Италия“, каза Милева.

Тя уточни, че зам.-министърът е оказвал натиск и на служители да издават неверни нотификации. Тези, които отказвали да издават такива нотификации, са били подлагани на натиск и принуждавани да напускат работата си.

Всяко дружество, което генерира отпадък, е длъжно да го изнесе в срок от една година. За да се случи това, трябва нотификация от МОСВ. Заместник-министърът е отказал издаването на такива нотификации и така принуждавал производителите на боклук да предават отпадъка на контролирани от него дружества, които се занимавали с преработка.

От схемата се е възползвало и дружество за акумулатори от Монтана, което е спестявало част от разходи и данъци, прехвърляйки отпадъците си на дъщерни фирми. По неофициална информация от по-рано днес това е фирма на бизнесмените братя Бобокови.

Първоначално отпадъкът се изнасял в Германия. За тази услуга се плащала висока цена, която се оскъпявала и заради транспорта. За да се спестят пари, дружеството фиктивно оползотворявало отпадъци, като ги изпращало на други фирми с фиктивна дейност. Така се спестявали разходи, не се плащали данъци и се генерирала печалба.

Досъдебното производство започнало в началото на януари и освен срещу Живков се води и срещу бивш директор на РИОСВ в Плевен.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров съобщи, че няма да поиска оставката на заместник-министъра, макар този коментар той да направи малко преди брифинга на прокуратурата.

Емил Димитров обясни, че контролът, свързан със съхраняването на отпадъци, внесени в страната, се осъществява от регионалните екоинспекции, а не от заместник-министъра.