Закъсняло включване на точката кара БСП да иска отлагане на решението за I ОУ „Георги Бакалов“

97
Участниците в брифинга ден преди сесията на ОбС Стара Загора

Социалистите категорично против продажбата на плувния басейн на Старозагорските бани

Поредното противопоставяне на БСП срещу ГЕРБ е налице за предстоящата 35-а редовна сесия на Общински съвет Стара Загора, която ще се проведе на 26 юли. Този път „ябълките на раздора“ са предложенията за продажба на плувния басейн на Старозагорските минерални бани и пребазирането на I ОУ „Георги Бакалов“. На среща с журналисти част от групата съветници на БСП в местния парламент бяха категорични, че няма да подкрепят намерението на Общината да продаде водното съоръжение на почивния курорт, което не функционира от 2007 г. Лидерът на левицата в Стара Загора Валентина Бонева отбеляза, че точката се внася за пореден път на сесия, което по думите й е сигнал, че местната власт е твърдо решена да се отърве от тази собственост. „Тези действия на ръководството на общината, както и продажбата на общински жилища ясно показват, че Община Стара Загора е лош стопанин, която не успява да извлича ползи от активите, които притежава“, заключи Бонева. Социалистите посочиха, че в стратегията на местната власт за 2018 г. е попадала продажбата на 8 общински жилища, а само за последните 7 месеца техният брой възлиза на 30. „Неизвестен остава въпросът какво се случва с тези близо 1 млн. и 200 хил. лева, които смятаме, че просто потъват в общинската хазна“, заяви старейшината-социалист Кольо Димов.

По повод предложението за пребазиране на учениците и учебния персонал на I ОУ „Георги Бакалов“ в сградата на СУ „Христо Ботев“ от БСП заявиха, че това е поредното важно решение, което администрацията на кмета Живко Тодоров внася в последния момент преди провеждането на редовното заседание. „Смятаме, че по този начин се цели заобикаляне на процедурата, която включва разглеждане на предложението в ресорните комисии“, определи Бонева. Тя изрази учудване защо се е стигнало до внезапното включване на предложението в дневния ред на предстоящата сесия в „12 без 5“, при положение че по думите й темата от близо 3 седмици занимава обществото в града. Според нея решаването на този въпрос в разгара на лятната ваканция, след приключването на окомплектоването на отделните паралелки, ще изправи ученици и родители пред необходимостта да търсят своевременно възможности за записване в други учебни заведения. „Не смятам, че преместването на децата от единия край на града в другия е удобно и правилно решение. Затова бе нужно то да бъде обсъдено с общинските комисии. За съжаление, ставаме свидетели на пореден опит на ГЕРБ да претупат важно за града ни решение. Съгласна съм, че децата в учебното заведение са малко на брой, но от подобен проблем страда и сравнително близкото училище „Самара“. Защо не се мисли в тази посока“, попита Валентина Бонева. Предвид изложените аргументи от БСП ще настояват решението за бъдещето на I ОУ „Георги Бакалов“ да бъде отложено, за да може да премине по предвидения процедурен ред. Социалистите посочиха, че Общинската администрация трябва да отговори и на въпроса какво смята да прави със сградата на учебното заведение, която наскоро е била частично ремонтирана.

От БСП коментираха и темата с мащабните ремонти в града. Според Кольо Димов дейностите в парк „Митрополит Методий Кусев“ се осъществявали без всякаква стратегия. По думите му през май е трябвало да бъде проведено обществено обсъждане на ПУП на парка, но подобна стъпка и днес не е реализирана.

Живко ИВАНОВ