Закриват дейността на Летище Стара Загора

996
Летище Стара Загора

От 12 август се преустановява изцяло дейността по продажба на самолетни билети в досегашните представителства на „Летище Стара Загора“ ЕООД в Хасково, Ямбол и Стара Загора, алармираха запознати.

На трудовата борса ще трябва да излязат петте служителки, което ще стане факт до 2-3 месеца поради ангажименти към Международната асоциация по въздушен транспорт IATA и глобалната дистрибуторска мрежа Амадеус, чието неизпълнение води до сериозни финансови санкции. За спирането на продажбите служителките разбрали в края на седмицата, решението е взето от ръководството на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД заради вливането на досегашното дружество.

Засега няма да бъдат прекратявани договорите с наематели на площи в територията на някогашното летище, най-вероятно те ще бъдат преподписани в София.

От почти десетилетие Летище Стара Загора се издържа от дейността по продажба на билети и отдаване под наем на терени, най-сериозното перо е отдаване под наем за нуждите на „БАТА Агро“.

Към момента не е известно дали със затварянето на трите билетни центъра ще бъде сложена точка на очакванията някой ден летището да „възкръсне“ под формата на писта за карго-полети и създаването на логистичен хъб, какъвто проект бе направен преди време и с който се търсеха евентуални инвеститори по целия свят.

Съществуващата писта е с дължина 2 550 м, а прилежащите територии са от около 6 000 дка. Съоръжението съществува от 1954 година, когато е била пусната и първата вътрешна линия до София, а от 1974 г. се използва и за международни товарни полети.

Христо ПЕТРОВ