Задържаха четирима в Скобелево при специализирана полицейска акция

257

19-годишен младеж е задържан за изнудване при специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в павелбанското село Скобелево, проведена под надзора на Окръжна прокуратура – Стара Загора, и Районна прокуратура – Казанлък.

С постановление на наблюдаващия прокурор младежът е задържан за срок от 72 часа и на 10 юни прокуратурата ще внесе искане в съда за определяне на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

По досъдебното производство е установено, че обвиняемият А.З. на два пъти през април е изнудвал двама мъже, на 26 и на 49 години, за да му дадат пари. В първия случай, на 12 април около 22 часа, А.З. влязъл в дома на пострадалия, заплашил го с нож и успял да се „сдобие“ с 20 лева. Три дни по-късно – на 15 април по обед, обвиняемият отишъл в дома на самотно живеещ 49-годишен мъж, който страдал от сърдечно заболяване и който според първоначалните данни на разследването системно бил тормозен от младежа за пари. Поради тази причина болният мъж изпитвал страх от А.З. и му дал единствените си налични 70 лева. От прокуратурата уточниха, че А.З. е осъждан и криминално проявен.

При специализираната полицейска операция в Скобелево са задържани и привлечени като обвиняеми още двама извършители на кражба – Й.А. на 20 години и А.М. на 18 години, и един за нарушение на задължителната карантина – 45-годишният А.Ч. По време на акцията е било извършено претърсване и е образувано бързо производство за незаконно държане на самоделно огнестрелно оръжие. При друго претърсване са намерени и иззети 44 предмета (монети, пръстени и др.) с признаци на културно-исторически ценности, както и металдетектор. Срещу притежателя им – П.П. на 47 години, е образувано досъдебно производство, който е задържан за срок от 24 часа.

В различни обекти в селото пък са били намерени и иззети акцизни стоки без бандерол – цигари и нарязан тютюн, както и незаконно добита дървесина.

(СН)