Задържаха среднощни грабители, пребили старец заради 60 лв.

197
Представители на прокуратурата и МВР се срещнаха с жертвата Лазар Калайджиев пред дома му в село Енина, за да му съобщят за резултата от акцията по залавянето на грабителите

Двама извършители на среднощен грабеж над самотно живеещ в казанлъшкото село Енина старец са задържани в хода на специализирана акция след сигнал от близките на потърпевшия, съобщиха от ОД на МВР – Стара Загора. Това са 28-годишният Илия Насков-Шоколада и с година по-възрастния от него Асен Семов, които към 2:00 часа след полунощ на 27 октомври проникнали в дома на 76-годишния Лазар Калайджиев и след като му нанесли зверски побой, си заминали с 60 лева, остатъка от пенсията му.

Дядо Лазар, който до пенсионирането си работел в системата на МВР, не посмял да се обади веднага на телефон 112 от страх, че нападателите може да се върнат обратно и да го убият или запалят дома му. Първо се оплакал на съседка, като споделил, че за трети път става жертва на подобно насилие, тя позвънила на децата му, които живеят в Казанлък, те от своя страна потърсили кмета на селото Димитрина Дончева.

Извършителите са били задържани часове по-късно, оказало се, че живеещият в близкото градче Крън Шоколада е осъждан нееднократно за кражби, последната му 7-годишна присъда е била произнесена през 2013 година. Напуснал е килията през лятото на м.г. 10 месеца предсрочно. Ортакът му, живеещият в село Хаджидимитрово Асен, до сега е непознат на съдебните власти, тепърва ще се установява от кога „работят“ заедно и по какъв начин са си „набелязали“ пенсионирания полицай за грабежа.

На двамата грабители е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за срок от 72 часа с определение на наблюдаващия досъдебното производство прокурор от Старозагорската прокуратура. Предстои да бъде поискано от съда да останат за постоянно зад решетките.

Христо ХРИСТОВ