Задържаха крадците на читалищно имущество в Оряховица

234
Крадците проникнали в читалищната сграда, като разбили прозорец на втория етаж

Двама жители на старозагорското село Оряховица са задържани в хода на разследване по сигнал за обир на местното читалище „Развитие 1918“, от което за времето от 30 март до към 5 април бяха задигнати музикална уредба с тонколони към нея, телевизор, народни носии, битови и старинни предмети, портрети и други вещи.

Двамата арестувани са наскоро преминалите през пробация за аналогични престъпления Тихомир Димитров и Мариан Николов.

При претърсване на домовете им са установени и вещи, обект на посегателства от жилищата на 45-годишна жителка на селото и неин 88-годишен съсед. Иззети са две дрелки, два ъглошлайфа, поялник и бензинова косачка. По-голямата част от читалищното имущество 29-годишният Тихомир и 22-годишният Мариан успели да пласират в Стара Загора и Нова Загора.

Тепърва ще се установява откога двамата апаши са се сдушили и заработили в тандем. По думите на местните хора Тихомир обитавал дома на починалите си баба и дядо, изключително рядко се хващал да работи каквото и да е. При претърсването на имота в една от стаите били намерени две саксии с канабис и малко количество метаамфетамин. Мариан, който живее в ромската махала, наскоро се оженил и дори очаквал дете, никой не знае дали някога е започвал работа „на светло“. Двамата извършители на дръзкия обир са с мярка за нетоклонение „задържане под стража“ за 72 часа, предстои да бъде поискано от съда постоянното им оставане зад решетките. Обирът на читалището е пореден, преди 4 години културният институт беше оплячкосан от двама братя роми Йордан и Сашо Петрови, които действали по поръчка на италианския бизнесмен Давиде Маццотти, чиято фирма била регистрирана в съседното село Калитиново, припомни кметът на селото Атанас Вапцаров. Първоначално съмненията за грабежа от началото на април бяха за двамата братя-роми, но се оказало, че този път те нямат отношение. Италианският бизнесмен пък е извън страната и дори беше осъден в негово отсъствие.

Христо ДИМИТРОВ