Задържаха инквизитор на куче от Мъглиж

103

Казанлъшки полицаи задържаха за 24 часа по Закона за МВР 32-годишен обитател на ромската махала в Мъглиж, който е пуснал в социалните мрежи видеа, показващи мъчения на животни.

Непознатият до сега на криминалистите Ангелин Атанасов се подвизава във ФБ с никнейма Angel Yliqanovf, където лицето му е покрито с маска.

За броени часове в понеделник в Казанлъшката районна прокуратура са постъпили 17 сигнала от граждани и природозащитни организации срещу разпространените от Атанасов клипове, на които се вижда как малтретира малко кученце, като го хвърля върху насип от селскостопанска продукция – слънчогледови семена. Разпоредени са незабавни действия по установяване на състоянието на малтретираното животно, извършване на ветеринарномедицинска експертиза и предприемане на мярка по предаване на кучето в специализирана организация, както и установяване на точното място на извършване на деянието, което понастоящем се предполага, че е в района на Мъглиж.

Предстои на Атанасов да бъде повдигнато обвинение по член 325 „б“, ал. 1 от НК („Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева).

„Най-вероятно след изтичане на полицейското задържане той ще бъде пуснат на свобода срещу подписка“, уточниха от прокуратурата.

В профила на инквизитора има множество снимки, приканващи към насилие и употреба на дрога. Според запознати мъжът е семеен, има едно дете и постоянна работа в системата на БДЖ.

Иван ПЕТРОВ