Задържан при шумна акция за иманярство си тръгна с пробация

152

Задържан при шумно огласена преди повече от година акция срещу иманяри и търговия с културни ценности старозагорец се размина с пробация в рамките на 24 месеца. До минималното наказание за 45-годишния Антон Ж. се стигна след сключено споразумение с наблюдаващия досъдебното производство прокурор и след като експертизата установила, че иззетите при обиска от него артефакти са с незначителна стойност.

Мъжът бе арестуван на 2 юли 2017 година заедно с още двама души от Стара Загора и Харманли в лек автомобил „Фолксваген Пасат“. Тогава криминалистите оповестиха, че първоначално са били иззети 46 антични монети и 1 800 евро. В хода на акцията при обиск в дома на Антон Ж. били намерени още 5 старинни предмета, 3 монети, 3 металдетектора и части за направата на още няколко. Нумизматичната експертиза обаче установила, че иззетите монети, сечени през владичествата на царете Лициний, Валент и Филип II Македонски, и няколкото метални пафти са на стойност под 60 лв.

Металотърсачите се оказали собственост на така и останало неустановено лице, което ги било оставило само за съхранение в дома на Антон Ж. Всичко това дало основание на съда да одобри споразумението за пробацията. Останалите задържани прекарали само денонощие в ареста, тъй като били само спътници в автомобила. Пишман иманярът ще трябва да заплати направените разноски в размер на 269 лв., антиките ще попълнят колекцията на Историческия музей.

Петър ХРИСТОВ