Задържан за иманярство си иска обратно деспотско съкровище

78
Според проф. Николай Овчаров бижутата били своеобразно рангово отличие за носещата ги болярка от ХIII век

Задържан по обвинение в иманярство 58-годишен казанлъчанин настоява да му бъдат върнати обратно иззетите при ареста златни накити, за които специалистите смятат, че са били носени от болярка от най-близкото обкръжение на средновековния деспот Елтимир (Алдемир) (1280 – 1305 г.), по-малък брат на цар Георги I Тертер и управител на Крънското деспотство.

Арестуваният на 17 ноември 2017 година в хода на спецполицейска акция за пресичане на сделка с ценни артефакти Велчо Велчев е категоричен, че получил накитите от Германия, имал и документи, удостоверяващи, че са придобити легално от законен търг. Мъжът настоява те да му бъдат върнати, защото имало опасност да се изгубят или да бъдат подменени, по негови данни от прокуратурата разрешили бижутата да бъдат предоставени преди да е приключило делото на Казанлъшкия исторически музей „Искра“.

Още при задържането на Велчев и приятеля му – съдения за иманярство Евгени Ганчев-Душата, от полицията съобщиха, че са иззели безценно съкровище. Според проф. Николай Овчаров намерените в дървено сандъче с кадифена подплата торква, наушници и колие от корнеол и планински кристали са не само накити, но и рангово отличие.

Пак по думите на проф. Овчаров те се родеели с накитите, открити в местността Кастана край Преслав през 1978 г., за които със сигурност се знаело, че са принадлежали на принцеса от Х век.

Велчо Велчев (вдясно) си иска обратно иззетото през 2017 г. деспотско съкровище

Бижутата са сребърни и имат дебел златен покривен слой, те били изработени от квалифициран ювелир, най-вероятно от тогавашната столица на Византия Константинопол. В джипа на Велчев „Дайхацу Фероза“ бяха открити и 7 монети, сечени при императорите Андроник II и Андроник III (първата половина на ХIV в.) от династията на Палеолозите и от Йoaн III Дyкa Вaтaци, yпpaвлявaл Никeйcкaтa импepия в пepиoдa oт 1222-ра дo 1254 г. Иззети бяха и няколко капсул-детонатора. Велчо Велчев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“. Насроченото от Окръжен съд – Стара Загора, заседание на 12 март бе отложено поради отсъствието на проф. Николай Овчаров, който се оказа нередовно призован.

Христо ХРИСТОВ