Задава се масово „градско“ освобождаване от винетки

122

Редица градове ще поискат от премиера „изключения“ от режима за плащане на пътни такси

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне утре, 4 януари, с представители на Националното сдружение на общините в Република България, съобщиха от пресслужбата на кабинета. На срещата ще бъде обсъден механизъм за освобождаване от винетна такса на определени участъци от пътната мрежа.

Най-напред Столична община настоя за гражданите на София да не е необходима винетка за преминаване на Северната скоростна тангента от Околовръстния път. Спорът между кметството и Пътната агенция разреши премиерът Борисов, като обяви, че по този пътен участък няма да се плаща винетна такса. Но като е освободил единия път от плащане, ще трябва да направи същото и с другите републикански пътища (част от магистрали) в градовете, коментира dir.bg.

Жители на варненските села Тополи и Константиново и постоянно живеещи хора във вилните зони – край курорта „Златни пясъци“ и летището в морската столица, настояха за отпадане на винетните стикери, тъй като казусът, според тях, е подобен на този в София за Северната тангента.

Такова е и желанието на живущите в бургаските квартали Ветрен, Банево, Рудник и Черно море. Беше отправен и призив жителите на най-отдалечените квартали на всички градове да направят справка и да проверят дали трябва да купуват винетки, за да се придвижат до местоживеенето си.

Постановление на МС 945 от 2004 година регламентира кои пътища са от републиканската пътна мрежа и кои са общински. Навсякъде, където започват пътища от републиканската пътна мрежа, а това е след табела „Край на населеното място“, е задължително да има винетка. В решението на МС не е упоменато вилна зона ли е, постоянно ли живеят хора там, но по тези пътища винаги се е пътувало с винетка, държат на своето от Пътните управления по места.