Загиналите старозагорци в Кот д’Ивоар са били военни инструктори на мисия

51

Катастрофата на военен хеликоптер Ми-24 в Кот д’Ивоар на 10 септември в северната част на страната, при която загинаха петима души, включително трима българи, се дължи на лошото време, заяви ръководителят на въоръжените сили след последните разследвания.

„Първоначалните заключения от разследването, започнало в деня след инцидента, показват, че катастрофата е възникнала поради неблагоприятни метеорологични условия“, се казва в изявление на генерал Ласина Думбия, цитирано от АФП.

Хеликоптерът се разби през нощта на два километра северно от Тоголокае, близо до границата с Буркина Фасо – район, в който е имало няколко атаки от предполагаеми джихадисти.

Издирващите са успели да възстановят една от черните кутии на хеликоптера и да открият останките на петимата загинали, състоящи се от „трима (чуждестранни) инструктори“ и пилоти от Кот д’Ивоар. Според потвърждаващи източници инструкторите са с българска националност, а резследване на медията ни установи, че това са трима старозагорци, бивши служители на ВВС на РБългария.

Хеликоптерът е бил на „мисия“, заяви говорителят на правителството Амаду Кулибали, без да даде повече подробности.

В петък в Абиджан ще бъде отдадена почит към жертвите на Кот д’Ивоар, се добавя в изявлението, като ще бъде организирана и церемония в чест на чуждестранните инструктори преди репатрирането на телата им, предаде dariknews.