Загадъчните тайни на България ще бъдат представени в Стара Загора

83

Инициативата „Списание 8 на живо“ ще се състои на 10 ноември в Регионална библиотека „Захарий Княжески“

На 10 ноември (събота) от 14:30 часа до 18:30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се проведе инициативата „Списание 8 на живо“ на гости в Стара Загора. Форматът на събитието е еднодневен и на него любими автори на „Списание 8“ ще споделят очи в очи част от своите практически познания в различни области. В Стара Загора лектори ще бъдат холандецът със сърце на българин Патрик Смитьойс, алпинистът-веган Атанас Скатов, доц. Христо Смолянов и Ганета Сагова, гл. редактор на „Списание 8“.

Според статистиката всеки българин (в това число и пеленачетата) пие средно на месец лекарства за 45-50 лв. Фармацевтичната индустрия у нас всяка година отчита двуцифрен ръст. Но това прави ли ни по-здрави? Ръстът на смъртност в България расте, населението намалява. България е с най-високия темп на увеличаване на онкологичните заболявания в Европа. Темата става много лична, когато започнем да губим най-близките си хора – деца и родители, и когато децата се раждат все по-често с тежки заболявания, с които не можем да се справим, коментират организаторите на форума. От създаването си (преди 10 години) „Списание 8“ активно проучва и пише по тази болезнена тема. „Описахме дейността на не един народен церител, разказахме за различни алтернативни методи. Отидохме чак до Филипините, за да видим с очите си дали наистина се правят операции с голи ръце и те спасяват ли животи. Срещнахме се с много хора, които са се излекували от „нелечими болести“ и се убедихме…, че такива не съществуват. Как човек може сам да се излекува? Кои са скритите лечебни сили в организма ни и как да ги отключим?“. Отговорите на тези въпроси ще даде пред старозагорци Ганета Сагова в панела, започващ в 14:30 часа.

Час по-късно е панелът на холандеца Патрик Смитьойс, избрал да стане българин и има привилегията да вижда и през двете гледни точки – на чужденеца и на местния. Той ще представи пред посетителите на форума България от „друг ъгъл“, тоест, че родината ни има много силни страни, за които ние, българите, като че ли оставаме слепи. Патрик ще посъветва и как да сменим оптиката, за да станем част от положителната промяна.

Загадъчен космически код, базиран на Златното сечение, обединява свещените градежи на Първата българска държава. Това изумително откритие правят Симеон Пешов, президент на „Главболгарстрой“, и доц. Христо Смолянов в статия, публикувана в „Списание 8“. Оказва се, че предците ни са познавали до съвършенство съотношенията на сакралната геометрия. Ясни геометрични съотношения свързват Мадарския конник, Плиска, Велики Преслав, Омуртаговата могила и Свещарската гробница в Сборяново. Всичко започва с измерването на разстоянията и GPS-координатите на важните археологически обекти. Оказва се, че в тях няма нищо случайно. Разположението им показва съществуването на грандиозен сакрален проект на древната българска държава. Още по интригуващото е, че в него се възкресява мярата от съкровището от Варненския некропол – най-старото обработено злато в света!

Строителните шедьоври от Първата българска държава следват модела на Златна спирала. Той сам по себе си е забележителен, но в този случай не само символизира, а и на практика декодира връзката между космически и земни съотношения. Според древните българи светът е преди всичко система от пропорции. Това послание може да бъде декодирано от интелигентно организираното пространство, което е люлка на Първото Българско царство отсам Дунава. И още нещо: оказва се, че мерните единици на Шумер и Древен Египет имат общ прототип, роден в нашите земи хиляди години преди пирамидите. Сакралната геометрия на древните българи ще бъде представена от доц. Христо Смолянов от 16:45 часа.

Една от най-любопитните теми „Как се сбъдват мечти“ ще бъде представена от Атанас Скатов в 17:45 часа.

Алпинистът-веган е покорил върховете-първенци на всеки от 7-те континента. Неговият нов проект е да изкачи 14-те 8-хилядника на планетата. Скатов ще говори за това как мечтите могат да бъдат реалицирани и как се постигат трудни цели със силата на човешкия дух.

Събитието се провежда с любезното съдействие и домакинство на Община Стара Загора, а входът за посетителите е свободен.

(СН)