Журналистът Димитър Байрактаров поиска от премиера отчет на държавните пари, платени на медиите през изминалите пет години

634

Пълна справка за това колко пари са изплатили министерствата директно на медиите за отразяване и реклама, както и комуникационните стратегии на оперативните програми поиска журналистът Димитър Байрактаров от министър-председателя Бойко Борисов.

В заявлението си до премиера той настоява справката да бъде „подробна и да съдържа информацията за имената на всички медии, рекламни и PR агенции, както и сумите, които са получили, и името на съответната оперативна програма, както и министерството, което е заплатило сумите за времето на програмния период от 01.01.2014 до 31.05.2019 г.“.

Димитър Байрактаров, който е и бивш депутат от Старозагорски избирателен район, е изискал от премиера и отделна справка, в която да се съдържа информация какви суми са изплатили различните министерства от собствените си бюджети за медийно отразяване.

В случая не става въпрос за някакъв вид популизъм или уронване на нечий имидж. Става въпрос за публични средства, изразходвани за отделни медии, за които тепърва би трябвало да се изясни какво влияние имат сред обществото, дали са легитимни, тоест регистрирани по Търговския закон, кои са техните собственици и т.н. Сумите, които се коментират в медийните среди, са от порядъка на 70 – 80 млн. лв. годишно.

Подаденото заявление до премиера Борисов

Де факто с искания отчет Димитър Байрактаров е сложил „пръст в раната“ на регионалните вестникарски издания, които не само през последните 5 години, но и в предходните петилетки са били отлъчени от държавния бюджет, тоест оставени на произвола на съдбата, въпреки че са тези, които са пряката връзка между държавата – местната власт, и гражданите. За разлика от националните медии, които се интересуват само от сензационни новини в провинцията, точно местните медии са тези, които съхраняват духа на отделните региони, работят като коректив за местните власти, правят обществено достояние постиженията на местните хора, без значение дали става въпрос за лекарски, културни или спортни постижения. И стигат до последното село, което не ползва интернет. Но същите тези медии са оставени на самооцеляване – без достъп до публичните средства, дори и без правото за пряко участие в европейски проекти за визуализация след последните безумни законодателни промени. Но пък са задължени да плащат данъци, осигуровки и т.н.

Точно по тази причина „Старозагорски новини“ застава зад искания отчет от журналиста Димитър Байрактаров и ще следи развитието по темата.

Йовка НИКОЛОВА