Жители на 6 села се жалват от токови удари

364

Над 1000 души, постоянно живеещи в селата Стоян Заимово, Винарово, Могилово, Ракитница, Яздач и Яворово, намиращи се на територията на общините Чирпан, Братя Даскалови и Стара Загора, се жалват заради некачествено елзахранване.

Първи са спретнали протестна декларация до eлектроразпределителното дружество EVN България в Стоян Заимово, последвали ги хората от Винарово, където парафи са положили над 140 от 240-те с постоянен адрес. По думите им не минавало ден, без токът да спре, а когато го пуснели, бил с толкова слабо напрежение, че лампите мигали като свещи на погребение. При един от ударите пострадал компютърът в библиотеката на читалището, сподели Денка Колева, която не си спомня преди години да е имало такива проблеми.

В Ракитница пък се жалят, че вече на няколко пъти при пускане на захранването имало токови уреди и домакинските им уреди се повреждали.

За проблема признават от EVN България, но отричат да са получавали сигнали за увредена техника, поне при тях нямало постъпили жалби. След първите сигнали са направени няколко обхода на общия за селищата 20-киловолтов захранващ далекопровод, премахнати били клони, паднали над жиците, предстояла подмяна на част от стълбовете.

Според електроразпределителното дружество причините за проблемното захранване били комплексни, повечето жалби идвали след честите гръмотевични бури, правели се проверки и в чирпанската подстанция.

Предприети са допълнителни мерки, обходите продължават и тази седмица, уточниха от EVN.

Петър ХРИСТОВ