Живодар Терзиев: Цените на горивата за автомобили ще нараснат с 3 – 5% до края на годината

209

Цените на горивата за автомобили ще нараснат с 3 – 5% до края на годината, заяви пред медиите председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) – старозагорецът Живодар Терзиев. Toй обясни, чe пoкaчвaнeтo нa цeнитe нa гopивaтa нa бeнзинocтaнциитe зaceгa изocтaвa в cpaвнeниe c pъcтa нa мeждyнapoднитe цeни, блaгoдapeниe нa cтoкoвитe нaличнocти oт мaй-юли, кoитo в aвгycт и ceптeмвpи са били peaлизиpaни, предаде епицентър.бг.

Към досегашните цени трябва да се прибави поне лев отгоре без ДДС от 1 януари 2023 г., ако зелените намерения на Европейската комисия, изразени в пакета „Готови за цел 55“ се реализират. Тези намерения включват намаляване с 55% на въглеродните емисии за периода 2023 – 2033 г. Освен това изискванията  – без бензин и дизел за придвижването, са неприложими за България, смята той. Дори и само затова, че трябва да се изградят много зарядни станции.

Европа насилствено иска да приложи зелени правила, изтъква Терзиев и пита България готова ли е за това. Европа предлага още да се увеличат акцизите и да се използва повече електроенергия за придвижване и то ток от фотоволтаици или водород. Използването на ток от АЕЦ, ТЕЦ и газови електроцентрали трябва да спре.

Според Терзиев България трябва да намери златната среда в Зелената сделка. Защото така предлаганите зелени намерения ще доведат до огромно поскъпване.

Председателят на БСК Добри Митрев припомни какво е струвало на България драстичното съкращаване на въглеродните емисии през последните години. То повлякло след себе си закриване на предприятия и довело до емигрирането на поне 2 милиона българи.

За тази енергийна трансформация ЕК предвижда 80 млрд. евро в помощ на домакинствата за целия Европейски съюз, обръща внимание юристът на БПГА Светослав Бенчев. Според него цените на енергията ще бъдат поне двойни, ако заложеното в „Готови за цел 55“ се случи.

Според изпълнителния директор на БПГА Андрей Делчев трябва да има национален План за устойчива мобилност, за да може държавата ни да поеме зелените предизвикателства. Според него представителите на българската държава трябва да се въоръжат със самочувствие и увереност и да настояват за отлагане на тези мерки за определен период от време.