Жертва на институциите влиза в затвора за 14 месеца

72

Старозагорче, което през почти целия си съзнателен живот от 2-годишна възраст е митарствало из социалните институции, влиза за 14 месеца в затвора за кражба, извършена по Коледа на 2017 г. от хотел „Верея“ и неуспешен опит да изтегли пари от кредитна карта.

Ефективната присъда от 8 месеца престой зад решетките спрямо наскоро навършилия пълнолетие Делчо Ж. е произнесена от състав на Окръжен съд – Стара Загора, който преценил, че деянието от 27 декември е извършено в условията на рецидив: въдвореният през 2017 година във възпитателно училище тийнейджър е осъществил на територията на Сливен друга кражба, при която е успял да изтегли от банкомат 350 лв. За това си престъпление е бил осъден на 6 месеца при 3-годишен отлагателен срок и обществено порицание.

В хода на съдебното следствие подсъдимият обявил, че се разкайва за постъпката си, оказало се, че междувременно е успял да се сдобие с „наследник“ от връзката си с непълнолетна своя съученичка.

Делчо Ж. е възстановил откраднатите вещи на собственичката им, което допълнително облекчило размера на наказанието му, за благосклонността на съда спомогнал и фактът, че преди да бъде задържан на 2 октомври т.г., е започнал работа.

Запознати със съдбата на младежа разказват, че той е бил подмятан между социалните институции, след като невръстен е бил изоставен заедно със сестрите си от майката. Местен е бил от дом в дом, накрая го предали на леля му, която обаче категорично отказала да полага грижи за него и той станал клошар.

Петър ХРИСТОВ