Етнографски музей привлича гости в казанлъшкото село Кънчево

24

Кънчевци издават и единствения в общината селски вестник „Наше село“

Една от забележителностите на казанлъшкото село Кънчево е етнографската музейна сбирка към читалище „Хаджи Димитър“. Идеята за подобна колекция възниква след представяне на една временна етнографска изложба от училището. Предложението е на Катя Костова – тогава директор на училището, а реализацията става възможна със съдействието на тогавашния кмет Кольо Иванов, който осигурява помещение на втория етаж на Здравната служба. По онова време – преди 14 години – секретар на читалището е София Колева, а председател – Русанка Тенева. Двете, заедно с Диана Георгиева от кметството, тръгват да обикалят селото с една каруца, за да събират предмети от бита и старинни носии, дарени от жителите. И така, етнографската музейна сбирка става факт. Експонатите в нея показват най-вече умението на жените от селото да създават красота, да вплитат в дрехите своята обич и мъдрост чрез тъкането, плетенето и шиенето. Изложени са и снимки, и други архивни материали, които документират историята, бита и традициите на едно спретнато българско село като Кънчево и са ярко доказателство за това, че народното творчество е извор на красота и родолюбие.

Сбирката съдържа над 1000 интересни експоната, които са подредени в няколко зони: работна, за приготвяне на храна, за спане, за посрещане на гости.

Етнографската колекция събужда интерес у Нацуне Хаяши от гостуваща в района японска организация, която прави превод на английски и японски на етикетите за всеки експонат. Понастоящем етнографската сбирка се посещава от ученици и гости на селото, които се умножават особено по розоберно време.

В село Кънчево активна дейност развива и Народно читалище „Хаджи Димитър 1927“, основано на 6 май 1927 година под името „Гранит“, а през 1950 приема името на легендарния войвода. Към него са изградени няколко състава: женска певческа група, танцова група – деца, група за обичаи деца и възрастни, клуб по интереси. Освен това читалището в Кънчево от 11 години издава единствения селски вестник в Казанлъшка община, наречен „Наше село“, чийто редакционен екип наброява пет ентусиазирани дами.

Петър МАРЧЕВ