Ентусиасти „закотвиха“ камъни в Балкана

58
Дървото със закотвените валуни край пътя от Сливен към Карандила

Неизвестни ентусиасти „закотвиха“ три огромни речни валуна с верига край дърво в подножието на въжената линия от Сливен към местността Карандила.

Снимката, публикувана в социалните мрежи, предизвика огромен брой коментари и десетки споделения. Изказват се най-разнообразни предположения за предназначението на камъните и веригата, включително догадка, че става въпрос за модернистична арт инсталация. Най-много обаче са поддръжниците, че всъщност това са тежести за активно спортуващи младежи, които ги влачели след себе си по нанагорнището, за да оформят определени мускули.

Заместник-директорът по тренировъчната дейност при спортното училище „Димитър Рохов“ в Сливен Кирил Димитров изрази недоумението си от подобни „пособия“, но в крайна сметка не изключи вариант това да е дело на ентусиасти, запалени по някои от набиращите скорост екзотични спортове.

„В никакъв случай не е работа на нашите щангисти или борци, може някой да се е запалил по модерния за Англия спорт мятане на камъни“, коментира Димитров, който е бивш състезател по борба в армейския клуб.

Част от шегаджиите в социалната мрежа подсказват, че е възможно това да са пособия на мераклии да станат войводи и разказват легендата, според която хайдутите избирали водача си по способността му да изнесе до Агликина поляна мях, пълен с вино.

Поради липса на кожени мяхове сега за състезанията на 6 май сливналии ползват камъни.

Атлети пък от Стара Загора разказват, че и в Града на липите имало ентусиаст, който всяка сутрин влачел огромен дънер с верига по баира на Аязмото.

Христо ХРИСТОВ