ЕНП призова всички десни да се явят заедно на евроизборите

42

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол призова българските партии от семейството да се явят заедно на предстоящите през май евроизбори. В ЕНП членуват ГЕРБ, ДБГ, СДС и ДСБ. Дол е пратил писмо до тях с призива си да се обединят за евровота. ДСБ вече са отговорили, че това е „абсолютно невъзможно“ заради ГЕРБ.

„Само заедно можем да избегнем разпиляване на гласове, което би облагодетелствало популистите и антиевропейските сили. Само като работим заедно можем да постигнем максимално представителство на ЕНП в следващия европейски парламент, както и да гарантираме, че нашият водещ кандидат – Манфред Вебер, ще бъде следващият председател на Европейската комисия“, се казва в писмото на Дол.

Призивът на ЕНП беше разпространен от ДСБ, които в отговор са обявили, че няма как да има такова общо явяване, защото съюз с ГЕРБ е невъзможен.

От ДБГ също не виждат възможност за коалиция с партията на Борисов.

Изглежда обаче, че и СДС, ДСБ и ДБГ няма да се явят заедно на евровота. В момента партията на Атанасов е част от коалиция „Демократична България“ (ДСБ, Зелените и „Да, България“). През последните месеци формацията води принципни разговори за общо явяване с ДБГ и СДС, но до резултат от тях така и не се стигна.

В материала е изполвана информация от medidpool