Енергийна компания дари медицинско оборудване на Старозагорската болница

139
Дареният инкубатор

Нова специализирана медицинска апаратура получи Клиниката по неонатология към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора като своеобразен „подарък“ в навечерието на 8 януари – Ден на родилната помощ и професионален празник на акушер-гинеколозите. Дарението на обща стойност 15 442 лева включва интензивен инкубатор за новородени и воден дестилатор е част от програмата за социални инвестиции „Енергия за живот“ на „КонтурГлобал Марица Изток 3“, собственик на едноименната топлоелектрическа централа край Гълъбово, първата на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда и произвежда 10% от електроенергията на България.

С новия инкубатор Isolette C2000 лекарите ще могат едновременно да регулират температурата, кислорода и влажността, за да осигурят необходимата специална среда за развитие на недоносеното новородено, за което се грижат. Дестилаторът пък е нужен за осигуряване на вода с определени показатели, която се използва за специализираната апаратура в отделението.

Директорът на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Алесандро Морето с началника на Клиниката по неонатология към УМБАЛ „Киркович“ доц. Мумджиев

„Благодарим за подадената ръка! За нас всяка помощ е безценна, защото ние се борим ежедневно за човешки живот, а в тази борба наличието на подходяща апаратура е жизнено необходима“, сподели началникът на клиниката доц. Мумджиев. „За нас е особено важно да подкрепяме подобни проекти и с удоволствие ще продължим да го правим и занапред, защото децата са нашето бъдеще и няма нищо по-значимо от тяхното здраве“, коментира Алесандро Морето, директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, който официално предаде дарението и пожела на екипа на клиниката да продължи все така всеотдайно да се грижи за своите малки пациенти.

Клиниката по неонатология към УМБАЛ „Киркович“ е една от осемте клиники по неонатология трето ниво у нас и има утвърдено място като основен лечебен и консултативен център по неонатология за Югоизточна България. Обемът дейност на клиниката (лечебна, консултативна, учебно-методична и др.) обхваща областите Стара Загора, Ямбол и Сливен с общо 734 000 жители и около 5 000 новородени деца годишно. През интензивния сектор на Клиниката по неонатология годишно преминават повече от 400 болни новородени и недоносени деца, част от които са от други родилни заведения в трите области.

(СН)