Емил Христов призова президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност

179

В момента сме във война с невидимия враг – COVID-19, и жертвите нямат партиен цвят, категоричен е зам.-председателят на НС

Зам.-председателят на Народното събрание и депутат от Стара Загора Емил Христов днес призова от фейсбук страницата си президентът Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради доближаване на немислимата до скоро граница от 1000 новозаразени българи от коронавирус за денонощие.

„Вече година светът живее в смъртоносната хватка на COVID-19. Теориите започват от сравнения с испанския грип през 1918-1920 г., отнесъл почти 10% от населението на Земята по онова време, до фантастични теории на конспирацията, граничещи често с фантазията. Бил съм част от единствените структури във всяка държава, които не се поддават на паника, слухове, апокалиптични сценарии. Не защото не им вярват, а защото се готвят и за тях. Непрекъснато. Методично. С мисъл и готовност да приемат подобен сценарий и да му устоят. Спомням си едни думи, изречени на връх Шипка, когато САЩ, Италия, Франция, Америка, Китай брояха жертвите и предупреждаваха всички за идващото, но на Шипка деляха вируса на такъв за властта и друг – за президента. И тези думи продължават да носят своята безотговорност и сега, когато вече започна втората вълна. Надявам се стотиците хилядите жертви, преминалите през ада на интубацията оздравели, сълзите на загубилите майки, бащи, братя и сестри да са ни дали урок. Надявам се препълнените болници в момента и започналото повторно затваряне на градове и държави по света да ни накарат да се замислим повече за нас, за нашите родители, деца, близки, за хората въобще. И като човек, прекарал толкова години в армията, си задавам непрекъснато въпроса: Не е ли време да разберем и приемем всички – президент, правителство, парламент, протестиращи, че срещу нас като биологичен вид е започнала нова война. От враг, много по-страшен от ракети, танкове, самолети и калашници. Защото е невидим. Защото не знаеш от къде ще атакува. Без да разберем, ни превзема и после ни използва, за да му помогнем в превземането на следващия, а той за следващия. Ние сме във война. Днес. А се държим като преди 700 години. Тогава разединени, озлобени, мислещи единствено за властта мъже са предпочели братоубийствените битки и договорите с врагове и сме загубили… За 5 века. Ролята на историята е да се учим от грешките. Иска ми се да не губим отново, а да седнем и да очертаем стратегия за отпор. Да спрем да се делим за малко на жълти и червени, сини и зелени, протестиращи и други. Когато започне война, няма понятия като власт, опозиция и протест. Всички кървят по един начин. Сълзите на всички имат еднакъв вкус. Мъката по загубите е една за всички. Нека седнем и изработим стратегия. Да устоим, да оцелеем като народ и да намерим начин как да не бъдем унищожени от вируса. А след това винаги ще има време да свършим сами неговата работа.

Призовавам президента да свика Консултативния съвет за национална сигурност. Нека там всички, наистина всички, да чуем предложения, решения, да разработим стратегии, които да ни запазят в тази битка. А после, когато победим, ще намерим решение за всичко. Победителите мислят с оптимизъм“, написа Емил Христов във ФБ.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА