Емил Христов: Политиците в България се съобразиха с мнението на експертите

62
Емил Христов

Зам.-председателят на парламента определи като безотговорни предложенията на БСП

„България е една от страните, в които политиците се съобразиха с мнението на експертите.“ Това заяви пред „Старозагорски новини“ зам.-председателят на Народното събрание от ГЕРБ Емил Христов. Коментарът на старозагорския депутат е по повод действията на държавата и нейните институции за справяне с разпространението на коронавируса у нас. Той определи като навременни мерките, които Щабът за борба с Covid-19, правителство и експерти са предприели, за да ограничат пандемията в България. Народният представител обаче подчерта, че независимо от всички разпоредби и мерки изключително важна е личната дисциплина и ограничаването на физическите контакти. „Имаше и слабости, но те не са решаващи. Наблюдавам други страни, в които се допуснаха пропуски и ненавременни мерки. В някои развити държави липсват предпазни средства и то говорим за водещи икономики в ЕС. Страни, които са далеч по-развити от България и в които средствата за здравеопазване са много по-големи. При тях лекарите не са задоволени с предпазни средства и дезинфектанти, но България предприе важни и точни мерки. Мисля, че сме на прав път“, коментира зам.-председателят на парламента.

Емил Христов определи като безотговорни и непремерени предложенията на БСП, които в сряда бяха отхвърлени от останалите политически сили при приемането на първо четене на законопроекта за мерките при извънредно положение. Според него отговорните решения в създалата се кризисна ситуация предполагат да се действа предпазливо на фона на пълната неизвестност по отношение на размера на вредите, които коронавирусът ще нанесе в социален и икономически план. „Изказванията на президента Румен Радев и предложенията на БСП по същество са непремерени. Докато не станат ясни параметрите на влиянието на тази пандемия, е нелогично да се започне преразглеждане на бюджета и да се създават очаквания в населението, че държавата ще поеме всички загуби и разходи за бита и бизнеса. Да, има държави в Европа, които веднага обявиха готовност да дадат стотици милиарди на бизнеса, но ние не сме такава икономика, която да изпълни подобни обещания. Нека запазим здравия разум и да изчакаме, за да имаме цялостна преценка на ситуацията“, призова Христов. Той коментира още, че действията на социалистите имат политически характер, а търсеният ефект е насочен към предстоящите догодина парламентарни избори. „Нека обърнем внимание, че ДПС, „Воля“ и независимите депутати не подкрепиха безотговорните заявки на БСП“, заяви Христов.

Според народния представител на ГЕРБ част от текстовете в законопроекта за мерките при извънредно положение вероятно ще отпаднат при второто гласуване в петък. Христов коментира, че заради множеството подробности в закона той е започнал да прилича на наредба. „По същество смисълът на този законопроект е да даде възможност на министрите и правителството да предприемат спешни мерки тогава, когато преценят, че такива са необходими. Да не забравяме, че това е първото извънредно положение, обявявано в страната от десетилетия, и затова все още има детайли, които трябва да бъдат изчистени. Опитваме се да намерим разумното законодателно решение“, подчерта зам.-председателят на Народното събрание.

Живко ИВАНОВ