Емил Христов: Депутатите на БСП се превръщат в заложници на ръководството си

111
Емил Христов

Зам.-председателят на Народното събрание заподозря разлом между социалистите и Румен Радев

Отхвърленото с пълно единодушие от работещите парламентарни групи президентско вето върху текстове от Изборния кодекс е победа на здравия разум. Това коментира пред медията зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов.

Той разкритикува мотивите, с които Румен Радев наложи вето върху част от текстовете, припомняйки, че ГЕРБ вече пое ангажимент да върне старите стойности на преференцията – 5% за европейските избори и 7% за националните. Старозагорският депутат напомни и факта, че машинно гласуване в Европа не се използва, давайки пример с Германия, където този метод на гласуване бе отменен. „Не можем да се съгласим с президента и вече извънпарламентарната опозиция БСП, че с последните промени се премахва възможността за обжалване на актове на ЦИК. Това бе опровергано от председателя на ВАС. Актовете могат да бъдат обжалвани в местните административни съдилища. Съвсем видно е, че с мотивите си Румен Радев е целял да се съобрази с аргументите на БСП“, подчерта Емил Христов.

Зам.-председателят на парламента коментира още, че призивът на държавния глава, с който той прикани левицата да се върне в парламента, е бил опит на Радев да намери разумен изход от създалата се ситуация пред социалистите с обявения от тях бойкот. „Въпреки това БСП не се съобрази с подадената ръка. Не разбирам този подход, защото няма как да влияеш на законодателния процес, без да участваш в него. Явно между президента Румен Радев и ръководството на БСП има разлом, който расте. Това обаче не е в интерес нито на социалистите, нито на България“, предупреди Емил Христов.

Той категорично отхвърли твърдението, че без социалистите в пленарна зала дебатите по същество липсват и подчерта, че само дискусията около президентското вето е продължила близо 2 часа. Емил Христов изрази предположение, че отсъствието на левицата ще повлияе позитивно на рейтинга на Народното събрание, но призова социалистите да прекратят бойкота си. „Мястото на БСП е в парламента и се надявам, че ръководството на социалистите ще преосмисли тази си позиция. Депутатите на левицата са заложник на ръководството. Те си дават сметка, че по никакъв начин в тази роля не могат да изразят желанията на своите избиратели и не могат да защитят техния интерес. Очакваме да видим с усмивка как ще излязат от тази задънена улица, в която ръководството на партията ги постави“, заяви Христов. Старозагорският депутат на ГЕРБ предупреди БСП, че колкото по-дълго продължи техният бойкот, толкова по-трудно ще бъде връщането им в пленарна зала.

Живко ИВАНОВ