Елате и вижте Златния ключ на Паметника на свободата

102
Златния ключ, с който цар Борис III отключва и открива Паметника на свободата преди 85 години

До 19 август родолюбците могат да видят в Художествена галерия – Казанлък, фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“. Тя е посветена на 85-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола (сега Шипка).

22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция разказват историята на строежа на монумента, трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки навръх Балкана този най-български паметник, който всички днес наричаме Паметник на свободата. Други 7 табла са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството. Изложбата представя и оригинални скици, и чертежи, инструментите на майстор Пеньо Бомбето, юбилейни монети и пощенски картички от фонда на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.

Акцент в изложбата е Златният ключ, с който Цар Борис III отключва и открива Паметника на свободата на 26 август 1934 година. Други ценни реликви са венецът, поднесен от руските ветерани при откриването, и албумът „Паметник за Освобождението на българския народ на връх Св. Никола“, любезно предоставени от Националния военноисторически музей. Интерес представляват и документите, и личната кореспонденция на майстор Пеньо Атанасов, предоставени от Отдел „Държавен архив“ – Търговище.

Изложбата е дело на Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“

Петър МАРЧЕВ