ЕК: Ако ще се строи АЕЦ „Белене“, трябват нови оценки и одобрения

44

Европейската комисия засега изчаква да види как ще завърши процедурата за избор на стратегически инвеститор в бъдещата проектна компания за изграждането на АЕЦ „Белене“, но ако се стигне до споразумение с очертаващия се руски акционер „Росатом“ с доставчици американската „Дженерал Електрик“ и френската „Фраматом“, строежът подлежи на редица нови оценки и одобрения от страна на Европейската комисия и българските власти. Например, за безопасността на технологията, сеизмичната обстановка в региона и доставките на ядреното гориво за дейността на централата. А ако има промени спрямо базовия проект, съгласуван с Брюксел през 2007 г. и подкрепен от ЕК, трябва и нова екооценка и обсъждане с обществеността не само в България, а и в съседните държави.

Това се посочва в писмо на Масимо Гариба, и.д. заместник-генерален директор на дирекция „Енергетика“, изпратено в сряда до адвокат Албена Белянова в отговор на нейни въпроси около правния статут на проекта.

В момента българското правителство и „Националната електрическа компания“, която е инвестирала близо 3 млрд. лв. в площадка и ядрено оборудване, провеждат процедура за привличане на акционер в спрения през 2012 г. ядрен проект. Трима са досегашните кандидати – „Росатом“, Китайската национална ядрена корпорация и Корейската Хидро и ядрена корпорация. Всички те са от държави извън ЕС и евентуалното им участие в ядрения строеж подлежи на нотификация пред ЕК.

„Росатом“ привлече „Дженерал Електрик“ и „Фраматом“ като доставчици, за да се легитимира проектът като по-западен и да получи политическа подкрепа, и изглежда, че изходът от търга вече е ясен. Но който и да влезе, България трябва да премине отново процедурата по нотификация пред ЕК, защото проектът ще е променен, става ясно от писмото на Гариба=

И не става дума просто за допълнение и смяна на името на инвеститора, както преди време заяви енергийният министър Теменужка Петкова, а за чисто ново съгласуване и одобрение.

От написаното в писмото става ясно, че към момента за Брюксел има стар проект, който е невалиден и неясен, чийто правен статут тепърва трябва да се определи, за да се произнесат по него европейските и българските власти.

Припомня се, че през декември 2007 г. ЕК даде положително становище относно проекта за АЕЦ „Белене“, съгласно Догоовора за Евратом. Регулаторният процес обаче беше спрян от българските органи през 2012 г. „Въпреки подновяването на проекта през юни 2018 г., по наша информация до момента не са предприети нови действия във връзка с регулаторния процес“, се казва в писмото на Гариба.

Тези факти потвърждават и думите от преди две години на тогавашния евродепутат Светослав Малинов, който влезе в спор с Петкова дали е необходимо ново оповестяване на ЕК при възобновяването на ядрения проект.

„АЕЦ „Белене“ е проект от научната фантастика“, коментира преди ден енергийният експерт и председател на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков по време на дискусия за ефекта на Зелената сделка на ЕС върху българската енергетика, организирана от Дипломатическия клуб към Министерството на външните работи.

Думите му дойдоха по повод включването на ядрения проект като част от българския план за изпълнение на Зелената сделка като нискоемисионен. „Белене“ има пазарен проблем. Проблем му е и времето. Никой не може да каже какви ще са цените на електроенергията след 2030 г. (когато хипотетечно би заработила новата ядрена централа – б.а) „, отбеляза Нейков.

В материала е използвана информация от mediapool