Експулсирането на български дипломат от Москва: има ли връзка с изявлението на Путин за „Турски поток“?

111

БСП призова за нормализиране на отношенията с Русия, ГЕРБ смятат, че в тях няма промяна

Русия обяви за персона нон грата български дипломат, съобщи МВнР днес. Нотата е била връчена на българския посланик в Москва Александър Кръстин. Неговият ранг е равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г. МВнР уточни, че българският дипломат ще напусне Руската федерация в указания 24-часов срок.

„Лошо е, когато се стигне до изгонване на дипломат. Фактът, че се стига до подобни отношения между Русия и България, както и самото изявление на руския президент Путин за забавянето на „Турски поток“ означава, че има проблем“. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. По негово мнение отговорът на Борисов не е бил премерен и ясeн по отношение на строителството на „Турски поток“.

„Призоваваме министър-председателя и правителството да се опитат да нормализират отношенията ни с Русия, а не да задълбават допълнително в посока засилване на напрежението между двете страни“, заключи Вигенин.

ГЕРБ обаче смятат, че в отношенията между България и Русия нямат промяна, а обявяването на дипломат за персона нон грата няма връзка с „Турски поток“. С немски дипломат беше направено същото действие и както виждате „Северен поток“ не страда от това, отбеляза Тома Биков.

След разговор с външния министър Екатерина Захариева той е разбрал, че срещата на посланика ни в Москва Атанас Кръстин в руското външно министерство е била съвсем добронамерена. Смятам, че няма промяна в отношенията между България и Русия и общите проекти, добронамереността между двете страни остава валидна, посочи депутатът.

В същия дух се изказа и Валери Симеонов, зам-председател на Народното събрание и председател на НФСБ. Не мисля, че ще се разрази някакъв сериозен скандал между България и Русия, това са едни стандартни ответни действия, свързани с отстраняването и с експулсирането на главния секретар на руското посолство преди около месец, коментира Симеонов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на този етап не се ангажира със становище.

Източник от Министерството на външните работи на Руската Федерация коментира пред РИА Новости изгонването на български дипломат от страната, като „огледалният отговор“, за който е предупреждавала руската страна. РИА Новости припомня, че през октомври българските власти изгонват руски дипломат от страната, подозирайки го в шпионска дейност. Зам.-министърът на външните работи Александър Грушко тогава обяви, че Русия ще предприеме ответни действия.

Защо бе намесен „Турски поток“

Руският президент Владимир Путин заяви вчера, че „българската страна умишлено бави продължението на „Турски поток“ на своя територия“. При това положение, ако България се откаже от проекта, Русия ще успее да намери други варианти за доставка на газ за Южна Европа, изтъкна Путин на съвместна пресконференция в Сочи след среща със сръбския си колега Александър Вучич. Очевидно, под външен натиск, те се справят неуспешно със строителството, убеден е Путин.

Последва остър отговор от премиера Бойко Борисов. „България спазва процедурите на Европейския съюз. Ние не сме нито Сърбия, нито Русия, нито Турция, ръководещият да каже – тази фирма да отиде да строи“, изтъкна премиерът.

В материала е използвана информация от dir.bg