Експерт-криминалист избра Казанлък за първата си самостоятелна изложба

90

„Родопа планина – една голяма любов“ ще бъде открита в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства

На 6 ноември (сряда) от 17:30 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък ще бъде открита изложбата „Родопа планина – една голяма любов“.

„Меандър“, „Лъчи“, „Бразда“, „Огън и лед“, „Пролетен ден“, „Късен следобед“, „Утро“, „Зима“, „Пътят“ – са част от имената на фотографиите на Мирослав Момински, които ще бъдат представени в изложбата му. Те подсказват различни погледи, различни емоции, които е запечатал за публиката неговият обектив. Различни, но всъщност обективирани от едно нещо, от една планина – Родопите, чиито цветове ще оживеят в Музея на фотографията.

„Родопа планина – една голяма любов“ е първата сериозна самостоятелна проява на Мирослав Момински пред ценителите на изкуството на светлината. За нея авторът е избрал точно казанлъшкия Музей на фотографията.

42-годишният Момински е от Велико Търново. Желанието му да снима идва още в детството, винаги е смятал, че страстта към фотографията му е вродена, а не провокирана от друг. В годините на детството, когато няма интернет, когато информацията е малко, като повечето момчета той се „пали“ от спорта, от футбола. Сериозно започва да снима едва преди седем-осем години. „Снимам, за да запазя във времето тези моменти, които няма да се повторят, за да запазя онези, ако мога така да се изразя, мигове на личното ми общуване с природата и света около мен. За да съхраня това, което е останало от миналото и това, което е сега, в изпълнената с мистичност и магия Родопа планина“, споделя авторът на „Родопа планина – една голяма любов“.

Съзнанието, че съвремието е твърде динамично и поглъща всичко мотивира Момински за работата с фотоапарата, който запечатва, пази, оставя за идните поколения моментите, които авторът намира за уникални и ценни, за да бъдат видени неговите пътувания във времето и от идните поколения. Професията му на експерт-криминалист няма нищо общо с хобито му. Хоби, което през годините той развива до степен на професионално занимание, което вече му носи отличия и международни награди от участия в 76 фотографски салона под патронажа на FIAP в 40 страни по света, включително четири биеналета.

111 награди, между които 45 медала, 23 от тях – златни, както и синя значка за най-добре представил се автор, са сред постиженията на Мирослав Момински. През миналата 2018-а той е част от клуб BG ART, който представя България на Световното първенство по фотография, където страната ни заема пето място от 188 клуба. Мирослав Момински е участвал в над 100 съвместни изложби в България и чужбина. Между тях е и 13-ият Международен фестивал по фотография в Yixian, Китай, където по покана на домакините той представя страната ни с фотоси от красивите български села.

През 2016 г. Мирослав Момински става член на Национално сдружение фотографска академия „Янка Кюркчиева“, през 2018-а година получава званието AFIAP на Световната федерация, а през 2019-а е удостоен с по-високата степен EFIAP, информираха от Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства.

Въпреки вече натрупаните награди, отличия и звания Мирослав Момински продължава да работи с убеждението, че не те са това, което прави един автор по-добър. „Истинското признание идва с усещането, че си развълнувал хората с творбите си“, казва той. И подчертава, че за самия него е по-важна значимата сантиментална стойност на снимките след години.

В изложбата, която се представя сега в Казанлък, са събрани кадри от последните пет-шест години. „Във всеки един от тях е вложена много емоция, много любов и всеки един от тях ме връща и ме кара да се пренеса и изживея отново мига, който е запазил“, откровен е авторът, който се надява да докосне в сърцето своята публика, за да изживее всеки лично неговото интимно усещане за Родопа планина.

(СН)